Одржана шеста конференција „Интелектуална својина и интернет“

У организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) 14. јуна 2022. године одржана је шеста конференција „Интелектуална својина и интернет“. Конференција је одржана у хибридном формату – пред публиком присутном на Правном факултету, уз директан пренос на „Јутјуб“ каналу РНИДС-а. Конференцију су, пред пуном салом и уз велики број гледалаца преноса, отворили декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, директор Фондације РНИДС г. Дејан Ђукић и председник Организационог одбора конференције проф. др Душан В. Поповић. Сва тројица истакла су дугогодишњу успешну сарадњу између ове две институције, која се између осталог огледа и у организовању ове конференције почев од 2015. године.

Уводно излагање на конференцији имала је проф. др Елеонора Розати (Eleonora Rosati), професорка Права интелектуалне својине на Правном факултету Универзитета у Стокхолму, иначе један од водећих европских стручњака за ауторско право. Професорка Розати говорила је о ограничењима ауторског права прописаним у оквиру права Европске уније, посебно анализирајући новију праксу Суда правде Европске уније након ступања на снагу Директиве ЕУ о ауторском праву на јединственом дигиталном тржишту.

У првој секцији, којом је председавао проф. др Слободан Марковић, говорили су проф. др Душан В. Поповић (Правни факултет Универзитета у Београду) на тему „Ауторскоправни поглед на коришћење формата GIF: о адекватности постојећих ограничења права“, проф. др Сања Савчић (Правни факултет Универзитета у Новом Саду) на тему „Одговорност интернет посредника према Директиви 2019/790: осврт на прибављање сагласности као услов искључења одговорности“ и асист. Новак Вујичић (Правни факултет Универзитета у Београду) на тему „Лоцирање стриминга у ауторском праву“.

У оквиру друге секције, којом је председавао проф. др Душан В. Поповић, говорили су проф. др Марко Јовановић (Правни факултет Универзитета у Београду) на тему „Однос судског и алтернативног начина решавања спорова поводом регистрације назива интернет домена“, проф. др Јелена Ћеранић Перишић (Институт за упоредно право, Београд) на тему „Правне последице коришћења жигом заштићених ознака у виртуелној реалности“, др Мина Јовановић (адвокатска канцеларија „ZM-P Живко Мијатовић и партнери“) на тему „Право жига и незамењиви токени (NFT)“ и асист. др Маша Мишковић (Правни факултет Универзитета у Београду) на тему „Закључење уговора о продаји коришћењем аукцијских веб-сајтова“.

Центар за издаваштво Правног факултета објавио је зборник радова „Интелектуална својина и интернет: зборник VI“ (ур. Д. В. Поповић), уз финансијску подршку Фондације РНИДС.

Снимак конференције доступан је на „Јутјубу“:

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве