Састанак Општег семинара, Правни Факултет Универзитета у Београду одржан 21.10.2022. Проф. Џон Кин, Како демократије умиру – брзо или полако?

У оквиру Општег семинара на Правном факултету Универзитета у Београду, уважени професор и светски препознати политички теоретичар – Јохн Кеане (Универзитет у Сиднеју) је говорио на тему различитих начина одумирања демократије.

Професор Кин је изложио неке од главних проблема са којима се сусрећу демократски пореци широм света, попут демагогије, популизма, великих друштвених неједнакости, ксенофобије, корупције или мањка медијске слободе. Један од приступа „демократској смрти“ је да се она догађа брзо и одсечно, најчешће кроз насилне пучеве – као у Тајланду, Палестини или Египту. Други приступ се може означити као „градуалистички“, што имплицира постојање различитих ритмова одумирања, који зависе у великој мери од воље политичких актера. Борба се одвија између оних који подржавају демократски поредак и оних који активно раде на његовом рушењу, услед чега постоје успони и падови у стабилности, са акцентом на прикривеним процесима сукоба унутар сложених односа моћи. Трећи начин јесте популизам, који доказује да манипулација и постепено уништавање институција могу бити подједнако ефикасни и опасни као ватрено оружје. Професор је нагласио да се злоупотреба демократије против себе саме одвија перфидним путевима – тако што демагози користе демократска средства (медије и слободу окупљања) како би се представили као заштитници „народне воље и интереса“, иако у суштини раде сасвим против демократских вредности. Руши се владавина права, свака форма независности нестаје, а владајућа партија профитира. То води даље ка запостављености цивилног друштва, које се показује као један од темеља демократије, услед чега она полако и сигурно тоне у амбис. Демократија се не може свести на њене процедуралне аспекте, при чему је професор, на крају излагања, указао и на шири значај бриге о природној средини и улози демократије у том погледу.

Потом су уследила питања публике, махом фокусирана на методе регулисања изнетих проблема. Професор Кин је претежно одговарао скрећући пажњу на нужност ограничавања сваке власти, значај гаранције грађанских слобода и постојања независних регулаторних тела, која би обезбеђивала владавину права.

Више фотографија можете видети овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве