Одржана међународна конференција ,,РАТ У УКРАЈИНИ, ЕВРОПСКА УНИЈА И ЗАПАДНИ БАЛКАН“

На Правном факултету Универзитета у Београду одржана је 17. и 18. новембра 2022. године међународна конференција ,,Рат у Украјини, Европска унија и Западни Балкан“. Конференцију је организовао Правни факултет у сарадњи са Факултетом за право и политичке науке Универзитета у Бордоу, уз финансијску помоћ Министарства за спољне и европске послове Републике Француске.

Конференцију су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, њ. е. Пјер Кошар (Pierre Cochard), амбасадор Републике Француске у Србији, проф. др Танасије Маринковић, у име Организационог одбора Конференције у Србији и проф. Лоик Грар (Loïc Grard), у име Организационог одбора Конференције у Француској.

Радни део конференције је започет почасним предавањем које је одржао проф. др Миодраг Јовановић, Универзитет у Београду, ,,Aуторитет и делотворност међународног права – перспектива за 2022. годину“.

Сесије које су одржане првог дана Конференције биле су посвећене санкцијама и другим реакцијама на рат у Украјини.

На првој сесији излагања су имали: проф. др Борис Беговић, Универзитет у Београду, ,,Економске санкције Европске уније против Русије: циљеви, механизми, последице“; доц. др  Иго Флавије (Hugo Flavier), Универзитет у Бордоу,  ,,Европске санкције: од замрзавања до одузимања имовине“; проф. др Себастијен Платон (Sébastien Platon), Универзитет у Бордоу, ,,Санкције Европске уније против појединих руских медија“; и проф. др Лоик Грар (Loïc Grard), Универзитет у Бордоу, ,,Рестриктивне ваздушне мере Европске уније“.

На другој сесији излагања су имали: проф. др Христо Христев, Универзитет у Софији, ,,Европска унија и рат у Украјини – да ли је заједничка европска одбрана могућа?“; доц. др Адријан Корпадеан (Adrian Corpadean), Универзитет у Клуж-Напоки, ,,Румунија суочена са ратом у Украјини – поступци и схватања“; проф. др Владимир Гросу (Vladimir Grosu), Универзитет у Кишињеву, ,,Геополитички контекст Републике Молдавије: изазов европским интерацијама, суверенитету и територијалном интегритету“; и проф. др Виолета Беширевић, Универзитет Унион у Београду, ,,Како је геополитика убила владавину права у Европској унији и Србији“.

Сесије које су одржане другог дана Конференције биле су посвећене узроцима рата у Украјини и могућим паралелама са другим ситуацијама у међународним односима.

На првој сесији излагања су имали: доц. др Нина Кршљанин, Универзитет у Београду, ,,Шта се налази у имену? Од Малорусије и Новорусије до Украјине…и назад“; проф. др Драгољуб Поповић, Универзитет Унион у Београду,,,Споразуми из Минска (2014-2015) – пропуштена прилика“; и доц. др Иван Буник, Московски држвани институт за међународне односе, ,,Статус Донбаса: поређење релевантних приступа“.

На другој сесији излагања су имали: проф. др Бранко Ракић, Универзитет у Београду, ,,Правна вредност једностраних обећања у међународном праву: ‘Not One Inch (Estward)’“; проф. др Танасије Маринковић, Универзитет у Београду, ,,Преиспитивање права на једнострану сецесију – случајеви Косова и Крима“; и доц. др Милош Јовановић, Универзитет у Београду, ,,Илузије међународног права“.

Радни језици конференције су били француски и енглески.

Снимак конференције:

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве