Одржан јесењи семинар „Религија и друштво“

Од 22. до 25. новембра 2022. године на Правном факултету Универзитета у Београду одржан је Јесењи семинар „Религија и друштво“ у организацији Центра за међурелигијски и међукултурни дијалог Правног факултета Универзитета у Београду уз подршку Института за правне и друштвене науке Правног факултета Универзитета у Београду.

Четвородневним предавањима и расправама пристуствовали су у великом броју студенти свих нивоа студија права на нашем Факултету, али и студенти са других факултета Универзитета у Београду, попут Факултета политичких наука, Филозофског и Филолошког факултета Универзитета у Београду.

У уторак 22. новембра, Семинар је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Зоран Мирковић, најавивши предавања као и предаваче и поздравивши полазнике као и учеснике Семинара. Након поздравне речи Декана, наставила су се предавања на тему „Свет између сукоба цивилизација“, где су излагали академик Славенко Терзић, историчар и члан САНУ, др Сеад Нусуфовић, Реису-л-улема Исламске заједница Србије, др Александар Раковић, научни саветник у Институту за новију историју, проф. др Будимир Кошутић, професор нашег факултета у пензији, и др Ненад Божовић, доцент на Православном богословском факултету. У среду 23. новембра, предавања су одржали  наставници Правног факултета Универзитета у Београду: проф. др Ивана Крстић, проф. др Љубинка Ковачевић, проф. др Урош Новаковић и доц. др Душан Ракитић, који су излагали на тему „Религија и људска права“, након чега су уследила студентска питања као и дискусије релевантне за правне аспекте односа религије и људских права. Проф. др Мирјана Дреновак отворила је трећи дан семинара излажући на тему „Религија и екологија“. На ову тему, надовезало се и предавање проф. др Бранка Ракића.

Последњи дан семинара, 25. новембар 2022. године, био је посвећен темама које су груписане у назив сесије „Религија и културно наслеђе“. Сесију је отворио проф. др Мирко Ковачевић, редовни професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду у пензији; затим је уследило предавање Гордане Гаврић, археолога из Задужбине Манастира Хиландара, а затим и излагања проф. др. Сенада Ганића са Државног универзитета у Новом Пазару, као и проф. др Далибора Ђукића, нашег професора Црквеног права.

Сесијама у току четири дана семинара модерирали су проф. др Бранко Ракић, управник Центра за међурелигијски и међукултурни дијалог, и проф. др Далибор Ђукић. Професорима су у организацији и вођењу Семинара помагале и доц. др Нина Кршљанин, продеканка за науку Правног факултета Универзитета у Београду и асист. Марија Влајковић, секретарка Катедре за међународно право и међународне односе.

Семинар је завршен доделом сертификата свим редовним полазницима.

Фотографије можете видети овде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве