Forvm Romanvm: одржана симулација суђења Аспазији под руководством професора Виктора Кастеланија

У петак, 9. децембра 2022. године, дошао је дан када се Forvm Romanvm традиционално претвара у атинску судницу Хелиеју, са задатком да спроведе правду. Овај пут пред судом се нашла лепа и интелигентна Аспазија из Милета, чувена хетера и дугогодишња дружбеница славног атинског државника Перикла. На терет јој је стављена тешка оптужба – богохуљење, за коју је законом била предвиђена смртна казна. Но, ревносни тужиоци су искористили прилику и успут је оптужили и за разна друга недела, попут проституисања, вођења бордела, шпијунирања, дружења са софистима и омађијавања Перикла, који ни сам није био поштеђен директних напада на своју личност и дело.

У улози магистрата нашао се Реља Јарковачки који је суверено руководио суђењем и смиривао страсти, као и уплакану Аспазију чији су јецаји одјекивали судницом. На страни тужилаца наступали су Петра Радосављевић, Вукман Букумирић и Лука Петровић, док су им као сведоци оптужбе помагале Теодора Тадић и Теодора Ристић. На страни бранилаца наступале су Сара Радосављевић, Јана Васић и Теодора Стевановић, и њихови сведоци Јована Јаковљевић и Уна Полојац Ступар. На Аспазијину срећу, њени браниоци су били убедљиви (а можда су и поротници били меког срца, те нису остали имуни на њено плакање), тако да је ослобођена свих оптужби.

Сви учесници у суђењу су студенти прве године основних студија Правног факултета, а у припремама им је помагала асистенткиња Уна Дивац. На крају суђења обратио се и идејни творац суђења, проф. др Виктор Кастелани (Victor Castellani), дугогодишњи пријатељ и гост Форума и професор класичних студија на Универзитету у Денверу.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве