Стручна група из Српске правне историје

Позивају се заинтересовани студенти прве године да се пријаве за стручну групу из Српске правне историје, којом ће руководити проф. др Зоран Мирковић, доц. др Нина Кршљанин и доц. др Душан Ракитић.  Стручна група ће се држати средом у 11:40 у слушаоници VIII – судници. (Просторија може бити промењена у случају већег броја заинтересованих кандидата.)

За стручну групу могу се пријавити студенти који су положили правноисторијске предмете из првог семестра (Римско приватно право и Упоредну правну традицију) са оценама 8 или више. Пријаве се шаљу до 20. фебруара 2023. године на адресу nina.krsljanin@ius.bg.ac.rs, и морају садржати пуно име, број индекса и оцене из првог семестра.

            Основна литература за рад на стручној групи биће уџбеник проф. др Зорана Мирковића „Српска правна историја“ (било које издање), који ће студенти учити на класичан начин. Поред уџбеника, користиће се и додатна литература (изворни текстови, научни чланци и одломци књига), са којом ће се радити по принципу ‘отворене књиге’ – дакле, за разлику од уџбеника, студенти ће моћи директно да је користе приликом израде задатака. Текстови из додатне литературе биће доступни студентима у електронској форми преко Мудл платформе.

            Рад на стручној групи ће подразумевати три врсте активности:

  1. Студенти ће на сваком часу учествовати у дискусијама и дебатама на одређене теме из градива, чиме ће продубити и проблематизовати стечено знање.
  2. Студенти ће на сваком часу радити и тест или задатак у писаној форми који ће подразумевати, као што је већ речено, слободно коришћење додатне литературе. Фокус, дакле, неће бити на простој репродукцији информација, већ на анализи и тумачењу обрађеног градива. Студенти који на одређеном тесту добију врло добру или одличну оцену (4 или 5) биће ослобођени тог дела градива за испит. На уводном часу, 22. фебруара, неће се радити тест.
  3. Сваки студент ће током семестра, самостално, а уз менторску помоћ наставника, написати рад (семинарски, есеј, чланак или приказ књиге) на тему из градива по свом избору. Овим се такође могу ослободити дела градива за испит, а најуспешнији текстови биће прослеђени за објављивање у студентском часопису „Весник правне историје“.

            Поред овога, током семестра за чланове стручне групе биће организоване факултативне стручне посете институцијама релевантним за проучавање правне историје.

Студенти који буду учествовали у раду стручне групе имаће прилику да испит из Српске правне историје полажу у предиспитном року (обично до недељу дана пре почетка јунског рока – тачан датум биће одређен накнадно), са горе наведеним погодностима. Наравно, на испиту ће се уважавати и све остале бенефиције од предиспитних активности.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве