Oдржанa трибина – „Стогодишњица међународног арбитражног суда ICC и арбитража у Србији“

У четвртак, 27. aприла 2023, одржана је трибина поводом обележавања стогодишњице од оснивања арбитражног суда ICC. С обзиром на то да је ово пролеће апсолутно у знаку арбитраже, Студентски парламент је препознао значај ове теме и арбитраже као начина решавања спора и одлучио да нашим студентима пружи прилику да нешто ново сазнају на ову тему. Присутнима се на почетку обратио студент продекан Правног факултета, Арбутина Срђан, који је поздравио све присутне и најавио говорнике. Говорници на трибини били су проф. др Марко Јовановић, ванредни професор нашег факултета и члан Председништва Сталне арбитраже при Привредној комори Србије, доценткиња др Милена Ђорђевић, члан арбитражног суда ICC и др Владимир Ђерић, адвокат и заступник у међународним арбитражама.

На самом почетку публика је имала прилике да погледа деветоминутни филм који је објављен поводом сто година рада ове институције.

Идеја је била да се направи својеврсна дискусија на ову тему. Најпре је професор Јовановић објаснио присутнима шта је ICC арбитража, коме је намењена и дао основне информације о историјату, улози и значају ове арбитражне институцијe. Затим нам је доценткиња Ђорђевић пружила непосредан увид у рад ове институције, правила поступка и начин на који странке уговарају арбитражу како пред овом институцијом тако и пред другим арбитражама у Европи (Стокхолмска, Циришка, Лондонска). Било је говора о томе колико су поступци пред овим судом скупи по странке, набројане су карактеристике које одликују како арбитражу уопштено тако и конкретну арбитражу у седишту ICC-a у Паризу.

Адвокат Ђерић нам је пренео своја искуства у заступању пред овом институцијом, нагласивши да арбитража има врло много предности али и једну велику ману – трошкове, који су изузетно високи. Направљено је и кратко поређење са споровима пред редовним судовима и наглашено да се привредни субјекти пре свега одлучују за арбитражу уколико дође до спора.

Током дискусије за реч су се јављали и професор нашег факултета и члан Међународног саветодавног одбора Бечке арбитраже VIAC, др Владимир Павић, који је такође изнео своје ставове у погледу квалитета рада ICC арбитраже и других арбитража. Поред професора Павића, на задовољство присутних говорио је и адвокат Мирослав Пауновић, један од водећих правника у Србији у области арбитраже који је био ангажован као заступник и арбитар у више домаћих и страних поступака. Направио је занимљив осврт на рад арбитража у Србији и свету и са студентима поделио делић свог богатог искуства.

Напослетку, студент продекан је честитао нашим колегиницама и колегама на освојеном другом месту на такмичењу Moot Court које се одржало у Бечу раније током априла, што су  сви присутни поздравили аплаузом.

Студентски парламент и студент продекан Арбутина Срђан се захваљују продекану за међународну сарадњу др Марку Јовановићу и доценткињи Милени Ђорђевић на свесрдној подршци у реализацији овог научно-стручног скупа, као и свим студентима који су учествовали на самом догађају, уз наду и обећање да је ово тек први од многих скупова овог типа на којима ће студенти стећи нова знања о темама које су до сада биле мање заступљене у наставном процесу.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве