Одржан Трећи семинар намењен студентима докторских студија– PhD Colloquium на Правном факултету Универзитета у Београду

Трећи семинар студената докторских студија– PhD Colloquium одржан је 10. и 11. маја 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду у организацији Института за правне и друштвене науке и Центра за социолошко-правна истраживања.

Током дводневног семинара, све радионице и радне сесије одржане су у хибридној форми – у просторијама Правног факултета Универзитета у Београду и онлине путем vебекс платформе.

Ове године, на семинару је учествовало 20 докторанада из 7 земаља региона и Европе, као и 42 коментатора из 13 земаља, укључујући земље региона, Европе али и земље као што су Аргентина и Колумбија. У оквиру дводневног семинара, учешће су узели докторанди и професори са 22 различите академске институције, укључујући универзитете и истраживачке институте, али и адвокатске канцеларије.

На свечаном отварању, у среду 10. маја 2023. године, учесницима су се обратили продеканка за научни и стручни рад, доценткиња др Нине Кршљанин, продекан за међународну сарадњу професора др Марка Јовановића, управница Института за правне и друштвене науке професорка др Ивана Крстић, као и управник Центра за социолошко-правна истраживања професор др Данило Вуковић. Током својих поздравних речи, уважени професори су истакли значај PhD Colloquium у пружању подршке у научном раду студентима докторских студија и младим истраживачима. Такође су се присетили и изазова и комплексности током писања докторске дисертације и указали на значај добијања смерница од стране професора, експерата и других стручњака из области, као и размене искуства са осталим колегама.

У наставку првог дана семинара организоване су радионице на следеће теме: „Обликовање докторске дисертације и процедура прегледа и оцене“ одржаној од стране Драгане Столић, едукаторке Одељења за научне информације и едукацију Универзитетске библиотеке Светозар Марковић; „Коришћење библиографских алата (цитатних менаџера) у писању научноистраживачког рада: Зотеро“, одржаној од стране Милице Шевкушић, библиотекарке у Институту техничких наука САНУ; као и радионица на тему „Стратегије за успешан рад на докторским студијама“ одржаној од стране Др Иване Бајић Хајдуковић, ауторке и едукаторке у области високог образовања, и креаторке PhDMentoringPlus програма. Радионице су одржане у циљу упознавања студената докторских студија са административним и техничким знањима које ће им олакшати израду докторске дисертације, као и мотивационим и психолошким саветима за повећање продуктивности у њиховом даљем раду.

Након тога уследила је прва радна сесија, где су студенти докторских студија представили своје докторске дисертације из различитих области правних наука: правне теорије, људских права и уговорног права, кривичног права, компанијског права, грађанског процесног права, као и породичног права. Коментатори су били професори са Правног факултета Универзитета у Београду, Правног факултета Универзитета у Нишу, Факултета политичких наука Универзитета у Загребу, истраживачи са Института друштвених наука као и адвокати који се овим областима баве у пракси.

Други дан семинара почео је са радном сесијом која је укључила докторске дисертације из области пореског права, управног права, радног права, родне равноправности и социологије. Учесници који су представили свој рад имали су прилику да добију смернице и коментаре од професора са Правног факултета Универзитета у Новом Саду, Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, Правног факултета Универзитета у Загребу као и са Правног факултета Универзитета у Београду.

Коначно, ове године, PhD Colloquium је у свој програм укључио и међународну сесију у сарадњи са ALF пројектом (Advancing Cooperation on the Foundations of Law) чији је носилац Правни факултет Универзитета у Београду. Прва међународна ALF сесија  (International ALF Session) одржана је у четвртак 11. маја у хибридној форми (у просторијама факултета и онлине) на којој су докторанди добили прилику да представе свој истраживачки рад али и добију конструктивне коментаре и савете како би унапредили своју докторску дисертацију. На семинару су представљене дисертације из области теорије права, филозофије права, социологије права као и из области међународног јавног права и људских права. Девет докторандкиња и докторанада са Правног факултета Универзитета у Ђенови, Универзитета у Лисабону, и Правног факултета Универзитета у Београду представили су своје истраживачке радове као и пројекте докторских дисертација. Коментаре на њихове презентације као и радове давали су изабрани коментатори – професори, предавачи, научни истраживачи, као и остали чланови академске заједнице из 10 земаља са 13 различитих академских институција и универзитета укључујући: Правни факултет Универзитета у Ђенови, Универзитет Бокони у Милану, Правни факултет Универзитета у Лисабону, Правни факултет Свете Катарине Универзитета у Оксфорду, Правни факултет у Бирмингему, Правни факултет Универзитета у Ђирони, Правни факултет Универзитета Pontificia Javariana de Colombia, Универзитет Национал Nacional Del Sur у Аргентини, Центар за право и филозофију у Сареју, Интердисциплинарни центар за етику на Филозофском факултету Универзитета у Кракову, Правни факултет Универзитета у Сарајеву, Факултет политичких наука Универзитета у Београду као и Правни факултет Универзитета у Београду.

Трећи семинар за студенте докторских студија успешно су затворили учесници међународне сесије ALF-а, чланови пројектног тима ALF пројекта, докторанди и коментатори, као и чланови организационог тима: Марија Влајковић, Валерија Дабетић и Ана Мемети. Организатори су закључили да ће докторски семинар наставити да доприноси развоју истраживачке мреже и рада младих академских истраживача и докторанада и у наредним годинама, успостављајући међународну сарадњу са различитим универзитетима и академским институцијама.

Све докторске радионице и сесије су доступне на Youtube каналу Правног факултета.

Све фотографије са семинара можете пронаћи овде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве