Одржана 23. традиционална међународна научна конференција Удружења за међународно кривично право

На Палићу је од 16. до 19. јуна одржана 23. традиционална међународна научна конференција Удружења за међународно кривично право. Општа тема овогодишњег скупа је носила назив „Раскршћа међународног кривичног и кривичног права – реформа правосудних закона Републике Србије“, а у оквиру које је организован рад конференције по пет секција. Првог радног дана скупа радило се у три секције: Међународно кривично право, Правосудно организационо право – међународни и европски стандарди, уставноправна правила и Радови студената Правног факултета Универзитета у Београду, док су другог дана на дневном реду конференције биле две секције – Кривично право и Међународно јавно право и екологија, као и округли сто посвећен новим правосудним законима у Републици Србији. Након излагања реферата, у оквиру сваке секције развила се жива и веома садржајна дискусија учесника конференције.

            Овогодишњој конференцији присуствовало је преко 150 учесника из земље и иностранства, од којих је чак 51 имао реферат. На конференцији су учествовали и наставници и сарадници Правног факултета Универзитета у Београду: редовни професор у пензији др Миленко Крећа, проф. др Милан Шкулић, проф. др Владан Петров, проф. др Бојан Милисављевић, проф. др Александар Гајић, проф. др Вања Бајовић, доц. др Ивана Миљуш, асистент Ивана Радисављевић, као и сарадници у настави Алекса Шкундрић и Никола Станковић. Резултат рада међународног научног скупа је Зборник радова са око 800 страница текста. Окупљањем бројних истакнутих правника из земље и иностранства показали смо одлучност да снагом мисли, воље, разменом искустава и аргумената пронађемо пут за решавање недоумица у сфери науке и праксе и реформских изазова са којим се данас суочава кривично право, како међународно, тако и унутрашње. Број и квалитет радова, како низа већ реномираних аутора и познатих имена у науци, тако и аутора који интензивно уче, усавршавају се и вредно раде на свом научном етаблирању, несумњиво доприноси даљем јачању наше правне културе и даљој изградњи правног система Србије као уређене правне државе која се одликује владавином права.

            Овим путем желимо да се захвалимо свима који су учествовали на овогодишњој конференцији, те да изразимо наду да ћемо се и наредне године окупити у још већем броју. Посебно смо захвални Установи Студентско одмаралиште „Београд“; као и њеном делу Студентском одмаралишту „Палић“ на изузетном гостопримству, као и Правном факултету Универзитета у Београду, у нади да ће се наша успешна сарадња наставити и у наредним годинама.

Организациони одбор конференције

Слике са конференције можете погледати овде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 73 Јануар/ Јун 2023

Архиве