Poseta Kluba za Ujedinjene nacije sedištu Ujedinjenih nacija u Beču

Klub za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu nakon prošlogodišnje posete sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, ove godine organizovao je za studente posetu drugom evropskom sedištu Ujedinjenih nacija, u Beču. Studijska poseta koja se održala od 29. aprila do 2. maja 2019. godine, sastojala se iz upoznavanja studenata sa istorijatom sedišta Ujedinjenih nacija u Beču i od dva stručna predavanja.

Upoznavanje sa načinom nastanka kao i današnjim funkcionisanjem i upotrebom zgrade u kojoj se nalazi jedno od dva evropska sedišta Ujedinjenih nacija, predvodila je gospođa Josipa Cvitić, službenik Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beču.

Prvo predavanje našim studentima održao je gospodin Niklas Hedman (Niklas Hedman), šef komiteta za političke i pravne poslove u Kancelariji Ujedinjenih nacija za pitanja svemira (UNOOSA). Tema predavanja bila je „Uloga Komiteta za miroljubivo korišćenje svemira (COPUOS) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za pitanja svemira (UNOOSA) – u globalnom upravljanju svemirom“.

Drugo predavanje održao je dr Ferid Šanoun (Ferid Shannoun), naučni službenik u Naučnom komitetu Ujedinjenih nacija o efektima atomskog zračenja (UNSCEAR). Tema predavanja bila je „Rad Naučnog komiteta Ujedinjenih nacija o efektima atomskog zračenja“.

Studijsko putovanje su organizovali i studente predvodili članovi upravnog odbora Kluba za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednica Sara Petrović i generalni sekretar Teodora Višnjić uz podršku profesora sa Pravnog fakulteta i Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Arhive