НУРДОР – акција за 15. фебруар Светски дан деце оболеле од рака

Драги пријатељи,

Пишемо вам из Националног удружења Родитеља деце оболеле од рака НУРДОР да заједно обележимо 15. фебруар – Светски дан деце оболеле од рака.

У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести. Скоро сваке недеље једно дете нажалост премине. Иако смо у годинама иза нас много ствари унапредили, још је дуг пут пред свима нама да у Србији створимо најбоље могуће услове за лечење деце.

Постоје многе ствари за које су потребне велике промене, системско решавање проблема за које је одговорна држава, улагање значајних средстава за које су потребни велики донатори, промене у колективној свести друштва о оболелима, итд. Међутим, постоји и нешто што зависи искључиво од нас. За шта није потребан ни велики новац, ни велико време, ни велике промене.

Залихе крви.

Ако се у једном друштву дешава да нема довољно крви за трансфузију онима којима је живот угрожен, ако породица мора да моли за крв по друштвеним мрежама и медијима – онда нешто не радимо како треба. И за то није одговоран нико други него ми сами.

Од 100 људи који могу дати крв у Србији то уради само 3.

Такође, број људи у регистру потенцијалних давалаца костне сржи је свега 10.000.

Хајде да ово променимо! На Светски дан деце оболеле од рака 15. фебруар биће организовано добровољно донирање крви и упис у регистар давалаца костне сржи у трансфузиомобилу Института за трансфузију уз подршку НУРДОР-а, на Тргу Републике од 11ч до 16ч.

Дођите да заједно покажемо да је важно, да нас има и да они којима је крв потребна нису сами! Ваших пола сата може дословно бити нечији живот.

www.nurdor.org 

Национално удружење
родитеља деце оболеле од рака

Чолак Антина 16
11000 Београд, Србија

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве