Специјалистички курс из Међународног избегличког права


Od 2022. godine, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Institutom za humanitarno pravo iz San Rema i Kancelarijom UNHCR-a u Srbiji organizuje specijalistički kurs iz „Međunarodnog izbegličkog prava“. Implementacija specijalističkog kursa deo je aktivnosti koje Pravni fakultet sprovodi u okviru „Sergio Vieira de Mello“ inicijative, a koji je predstavljen na Globalnom forumu za izbeglice u Ženevi, organizovanom u decembru 2023. godine.

U okviru dva izdanja, kurs je okupio 83 učesnika iz 16 zemalja koji su uspešno položili kurs.

Predavači na Specijalističkom kursu su istraživači Instituta za humanitarno pravo iz San Rema, službenici UNHCR-a, profesori Pravnog fakulteta kao i renomirani svetski eksperti iz ove oblasti međunarodnog prava.

Kurs se održava na engleskom jeziku u onlajn formi putem zoom platforme, u trajanju od dva sata dva puta nedeljno. Tokom kursa, obrađene su 24 tematske celine koje su obuhvatile najrazličitije teme koje se odnose na oblast međunarodnog izbegličkog prava, od relevantnog međunarodnog i regionalnog okvira, pojma izbeglice, prava i načela iz Konvencije o statusu izbeglica, principa zabrane proterivanja, osetljivih kategorija izbeglica, uticaja klimatskih promena, javnog narativa prema izbeglicama do trajnih rešenja i Globalnog sporazuma o izbeglicama i drugih. Predavači su koristili različite nastavne metode kao što su studije slučaja i radionice, koje su inspirisale aktivne diskusije uz korišćenje inovativnih nastavnih alata.

Namenjen je studentima završnih godina osnovnih studija, master i doktorskih akademskih studija iz Srbije i regiona kao i mladim istraživačima i naučnicima koji se bave temom međunarodnog izbegličkog prava.

Upravnica Specijalističkog kursa je profesorka dr Ivana Krstić.

Više informacija i sva obaveštenja o specijalističkom kursu mogu se pronaći na zvaničnoj stranici kursa: http://irl.ius.bg.ac.rs

Dodatne informacije o specijalističkom kursu mogu se dobiti putem maila na adresu: refugeelawcourse@ius.bg.ac.rs Pravni fakultet već 16 godina neguje tradiciju obrazovanja studenata u oblasti međunarodnog izbegličkog prava u okviru Pravne klinike za azil i izbegličko pravo, Specijalističkog kursa iz Međunarodnog izbegličkog prava kao i kroz niz aktivnosti koje uključuju predavanja, debate, studentske konferencije i sprovođenje studentskih praksi u organizacijama koje se bave zaštitom izbeglica. Nakon dugogodišnjeg rada na unapređivanju obrazovanja na temu međunarodnog izbegličkog prava Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je u septembru 2023. godine postao deo akademske katedre „Sergio Vieira de Mello“.„Sergio Vieira de Mello“ inicijativa čini grupu od 50 univerziteta širom sveta priznatih za svoj rad u promovisanju zaštite izbeglica i izbegličkog prava.

Архиве