Још један успех на међународном такмичењу из арбитражног права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду је, после одличних наступа на припремним турнирима у Риму (друго место), Минхену (пето место), Осијеку и Београду на јубиларном двадесетпетом такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, које се ове године одржало од 23. до 29. марта у Бечу постигао још један велики успех пласманом у финале у усменим наступима, у конкуренцији од преко 360 факултета из више од 75 земаља света. Осим тога, тим је освојио награду за једну од најбољих тужби (Honorable Mention) на целом такмичењу а наш студент Срђан Драгићевић и похвалну награду (Honorable Mention) за једног од најбољих говорника међу 2200 студената.

Београдски Vis Moot тим ове године чинило је шесторо студента четврте године права и мастер студија: Ана Мазић, Благоје Милошевић, Ивана Бараћ, Сара Стојковић, Мина Радоњић и Срђан Драгићевић, У писаној фази такмичења, у току припреме тужбе у раду тима учествовали су и студенти: Јована Тешановић, Сандра Крстајић и Слађана Пузовић. Тим је ове године за такмичење припремала доц. др Милена Ђорђевић. уз помоћ асистента Уроша Живковића и Андрее Николић, студента докторски студија на нашем Факултету уз свесрдну помоћ бивших учесника на овом такмичењу.

Такмичење Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot састоји се у решавању једног задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе. Оно се састојало из две етапе. У првом, писменом делу, тимови састављају поднеске у име тужиоца и туженог, док у другој, усменој фази такмичења, симулирају поступак пред међународном трговинском арбитражом износећи аргументе пред трочлано арбитражно веће. На усменом делу такмичења у прва четири дана сваки тим има четири наступа, од чега два у улози тужиоца, а два у улози туженог. На сваком сусрету сваки од три арбитара оцењује оба говорника једног тима и тако се, на основу 24 добијене оцене, на крају четвртог дана прави ранг листа квалификационе фазе усменог дела такмичења. Најбоља 64 тима се тада деле у 32 пара и прелазе у финалне рунде, које се даље одвијају по систему елиминације. Теме које је овогодишње такмичење разматрало тицале су се надлежног тела за одлучивање о захтеву за изузеће арбитра када је уговорена ad hoc арбитража, као и питања основаности таквог захтева. Из области материјалног права, студенти су разматрали питања постигнутог обима сагласности воља уговорних страна приликом закључења уговора, правила тумачења уговора, као и разликовање обавеза циља и обавеза средства, у складу са одредбама УН конвенције о међународној продаји робе и UNIDROIT Начела за међународне трговинске уговоре.

У квалификационој фази такмичења наши студенти су се сусрели са тимовима из Велике Британије (University of East Anglia), Швајцарске (University g Basel), Немачке (University of Erlangen-Nürnberg) и Аустралије (University of Notre Dame, Sydney), остварили веома запажене наступе, врсно познавање релевантне правне материје и изванредне адвокатске вештине. Одлични наступи тима Правног факултета у ова четири дана обезбедили су им пласман у елиминационе рунде у којима су се нашла 64 најбоља тима од преко 360 универзитета, што је до сада рекордан број учесника на такмичењу у Бечу. Још бољи пласман Београдског тима на овом такмичењу спречили су студенти Националног универзитета из Сингапура, који су од наших студената, по већинској одлуци арбитражног већа, били бољи у елиминационим рундама.

По броју освојених награда током 16 година учешћа на овом такмичењу, као и по континуитету пласмана у финалне рунде такмичења, Правни факултет Универзитета у Београду се и даље налази у најбољих пет факултета на свету.

Као и до сада, Правни факултет Универзитета у Београду овом приликом жели да изрази посебну захвалност свим институцијама и појединцима који су подржали одлазак наших студената на сва припремна такмичења својим великодушним донацијама као и на финалне квалфикације у Беч, јер је за сваки успех осим напорног рада потребна и материјална подршка.

Овогодишњи тим донатора тима студената Правног факултета чине: Енергопројект, Deloitte Србија, Привредна комора Србије и Банка Интеза као и адвокатске канцеларије: Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, СОГ – Самарџић Орешки Грбовић, Карановић & Николић, Wolf Theiss, CMS Београд, Harrison solicitors, БДК, НКО Partners, MИМ, Гецић law, Адвокатска комора Србије, Јоксовић Стојановић и партнери, Станковић и партнери, Томић Синђелић Гроза, Баклаја Игрић Тинтор, Заједничка адвокатска канцеларија Марић и Мујезиновић у сарадњи са Kinstellar, Блечић & partners, Андрић, канцеларија Јеремић и Јанковић, Милошевић адвокатска канцеларија, адвокат Мирослав Пауновић, адвокати Срђан Ђорђевић, Владимир Хрле, Александар Тодоровић, Иван Тодоровић, Душан Сивчев и Миодраг Јевтић.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве