Još jedan uspeh na međunarodnom takmičenju iz arbitražnog prava

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, posle odličnih nastupa na pripremnim turnirima u Rimu (drugo mesto), Minhenu (peto mesto), Osijeku i Beogradu na jubilarnom dvadesetpetom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot, koje se ove godine održalo od 23. do 29. marta u Beču postigao još jedan veliki uspeh plasmanom u finale u usmenim nastupima, u konkurenciji od preko 360 fakulteta iz više od 75 zemalja sveta. Osim toga, tim je osvojio nagradu za jednu od najboljih tužbi (Honorable Mention) na celom takmičenju a naš student Srđan Dragićević i pohvalnu nagradu (Honorable Mention) za jednog od najboljih govornika među 2200 studenata.

Beogradski Vis Moot tim ove godine činilo je šestoro studenta četvrte godine prava i master studija: Ana Mazić, Blagoje Milošević, Ivana Barać, Sara Stojković, Mina Radonjić i Srđan Dragićević, U pisanoj fazi takmičenja, u toku pripreme tužbe u radu tima učestvovali su i studenti: Jovana Tešanović, Sandra Krstajić i Slađana Puzović. Tim je ove godine za takmičenje pripremala doc. dr Milena Đorđević. uz pomoć asistenta Uroša Živkovića i Andree Nikolić, studenta doktorski studija na našem Fakultetu uz svesrdnu pomoć bivših učesnika na ovom takmičenju.

Takmičenje Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe. Ono se sastojalo iz dve etape. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročlano arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca, a dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitara ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijene ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde, koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije. Teme koje je ovogodišnje takmičenje razmatralo ticale su se nadležnog tela za odlučivanje o zahtevu za izuzeće arbitra kada je ugovorena ad hoc arbitraža, kao i pitanja osnovanosti takvog zahteva. Iz oblasti materijalnog prava, studenti su razmatrali pitanja postignutog obima saglasnosti volja ugovornih strana prilikom zaključenja ugovora, pravila tumačenja ugovora, kao i razlikovanje obaveza cilja i obaveza sredstva, u skladu sa odredbama UN konvencije o međunarodnoj prodaji robe i UNIDROIT Načela za međunarodne trgovinske ugovore.

U kvalifikacionoj fazi takmičenja naši studenti su se susreli sa timovima iz Velike Britanije (University of East Anglia), Švajcarske (University g Basel), Nemačke (University of Erlangen-Nürnberg) i Australije (University of Notre Dame, Sydney), ostvarili veoma zapažene nastupe, vrsno poznavanje relevantne pravne materije i izvanredne advokatske veštine. Odlični nastupi tima Pravnog fakulteta u ova četiri dana obezbedili su im plasman u eliminacione runde u kojima su se našla 64 najbolja tima od preko 360 univerziteta, što je do sada rekordan broj učesnika na takmičenju u Beču. Još bolji plasman Beogradskog tima na ovom takmičenju sprečili su studenti Nacionalnog univerziteta iz Singapura, koji su od naših studenata, po većinskoj odluci arbitražnog veća, bili bolji u eliminacionim rundama.

Po broju osvojenih nagrada tokom 16 godina učešća na ovom takmičenju, kao i po kontinuitetu plasmana u finalne runde takmičenja, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu se i dalje nalazi u najboljih pet fakulteta na svetu.

Kao i do sada, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu ovom prilikom želi da izrazi posebnu zahvalnost svim institucijama i pojedincima koji su podržali odlazak naših studenata na sva pripremna takmičenja svojim velikodušnim donacijama kao i na finalne kvalfikacije u Beč, jer je za svaki uspeh osim napornog rada potrebna i materijalna podrška.

Ovogodišnji tim donatora tima studenata Pravnog fakulteta čine: Energoprojekt, Deloitte Srbija, Privredna komora Srbije i Banka Inteza kao i advokatske kancelarije: Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr, SOG – Samardžić Oreški Grbović, Karanović & Nikolić, Wolf Theiss, CMS Beograd, Harrison solicitors, BDK, NKO Partners, MIM, Gecić law, Advokatska komora Srbije, Joksović Stojanović i partneri, Stanković i partneri, Tomić Sinđelić Groza, Baklaja Igrić Tintor, Zajednička advokatska kancelarija Marić i Mujezinović u saradnji sa Kinstellar, Blečić & partners, Andrić, kancelarija Jeremić i Janković, Milošević advokatska kancelarija, advokat Miroslav Paunović, advokati Srđan Đorđević, Vladimir Hrle, Aleksandar Todorović, Ivan Todorović, Dušan Sivčev i Miodrag Jevtić.

Arhive