Скуп поводом почетка рада четврте генерације студената Правне клинике за еколошко право

У петак, 26. октобра 2018. год., на Правном факултету Универзитета у Београду, отворена је Правна клиника за еколошко право за четврту генерацију студената. На свечаности овим поводом скупу су се обратили, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић, руководилац Правне клинике за еколошко право, Џон Клејтон, шеф Одељења за демократизацију, Мисија ОЕБС у Србији, Иван Карић, државни секретар Министарства заштите животне средине, Станојла Мандић, заменик Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, генерални секретар Заштитника грађана, Марија Милаковић, представник Правосудне академије и Катарина Вукшић представник Програма Уједињених нација за развој. Скупу су се обратили и секретари Правне клинике за еколошко право, Лазар Стевановић и Лука Ђорђевић, који су изнели искуства студената у раду Правне клинике за еколошко право и обављању праксе.

Правна клиника за еколошко право је почела са радом октобра 2015. год. Радом Правне клинике за еколошко право руководи проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић. У школској 2018/2019. год. траје два семестра. У првом семестру студенти имају интензиван интерактивни тренинг. Проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић ће одржати предавања на теме Извори еколошког права у правном поретку Србије, Право на приступ еколошким информацијама, Укључивање јавности у доношење еколошких одлука, Посебности управног поступка у стварима од значаја за заштиту животне средине, Накнада штете у животној средини: постојећа решења и нацрт Закона о одговорности за штету у животној средини и Еколошко право Европске уније: Пракса Суда правде ЕУ. Бранислава Вучковић, заменик јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, ће одржати предавање на тему Прикупљање доказа и вођење поступака у предметима са елементом заштите животне средине. Судија Јелена Тишма ће одржати предавање на тему Управно-судска заштита права на здраву зивотну средину: судска пракса Европског суда за људска права и пракса Управног суда Србије. Адвокат Сретен Ђорђевић ће одржати предавања на теме Поступак процене утицаја на животну средину и издавање IPPC дозвола и Грађанскоправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Проф. др Милан Шкулић ће одржати предавање на тему Систем еколошких деликата и врсте прекршајних санкција. Судија Синиша Важић ће одржати предавање на тему Кривичноправна заштита права на здраву животну средину у судској пракси. Судија Милан Мариновић ће одржати предавање о Прекршајима у области заштите животне средине. Проф. др Бојана Чучковић ће одржати предавање на тему Еколошка штета у међународном праву и заштита животне средине.

У складу са Споразумом о сарадњи Правног факултета, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана, који је потписан марта 2016. године, студенти који похађају Правну клинику за еколошко право имају прилику да обаве студентску праксу у канцеларији Повереника и Заштитника грађана. Априла 2016. године потписан је и Споразум о сарадњи са Министарством заштите животне средине, а октобра 2017. године са Прекршајним судом. У другом семестру студенти имају прилику да раде са клијентима, које примају у просторијама Правног факултета према утврђеном распореду. Новембра 2017. године, рад Правне клинике за еколошко право је подржало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, које кроз пројекат ,,Развој Правне клинике за еколошко право”, суфинансира програмске активности рада Правне клинике за еколошко право. Децембра 2017. године, потписан је Споразум о сарадњи са Регионалним центром за животну средину. У складу са Споразумом, студенти су били у прилици да пружају правне савете невладиним организацијама које су чланице РЕЦ-а.

3. маја 2018. године закључен је споразум између Правног факултет Универзитета у Београду и Програма Уједињених нација за развој (УНДП). На основу споразума, УНДП ће подржати рад студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула током израде нацрта закона у области заштите животне средине. Имајући у виду поступак хармонизације права Србије са правом ЕУ у области еколошког права, и чињеницу да до краја транспозиционог периода (2021) треба усвојити више од 110 законска и подзаконска акта у овој области, као и недостатак административног капацитета Министарства заштите животне средине, пре свега правника који познају еколошко право ЕУ, студенти Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула ће у периоду мај 2018/децембар 2018. год., бити у прилици да учествују у припреми нацрта планираних законских и подзаконских аката. У пројекту ће учествовати до 20 студената, подељених у неколико група, који ће радити под менторством координаторке Правне клинике за еколошко право проф. др Мирјане Дреновак-Ивановић. Како је Министарство заштите животне средине у систематизацији за период од 4 године, у оквиру потребних преко 300 нових радних места, определило 100 радних места за младе правнике са специјализованим знањем у области еколошког права, пројекат који повезује Правни факултет и Министарство заштите животне средине отвара могућност за даље усавршавање и запошљавање студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула. Пројектом је предвиђено и укључивање студената Правне клинике за еколошко право и студената мастер студија еколошко-правног под-модула у рад Одбора за заштиту животну средину Народне скупштине Републике Србије. Студенти ће бити у прилици да Народне посланике упознју са резултатима анализа спроведених у току припреме нацрта закона у области заштите животне средине.

Захваљујући сарадњи са Министарством за европске интеграције, у претходне две године је 5 студената Правне клинике за еколошко право, који су наставили мастер студије на еколошкоправном подмодулу, било у прилици да се усавршава на пословима преношења еколошког cquis-a, и запосли се у том Министарству.

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему им се посебно захваљујемо. 

Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве