Okrugli sto o Nacrtu akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu

U ponedeljak, 17. decembra 2018. godine, u Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta održan je Okrugli sto na kome je izložen i razmatran Nacrt akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ovaj dokument je ishod rada ostvarenog u okviru fakultetskog Centra za ljudska prava, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE).

Nacrtom plana su obuhvaćene različite aktivnosti, od preispitivanja merodavnih izvora prava i predlaganja njihovog unapređenja zarad postizanje rodne ravnopravnosti studenata i zaposlenih, do analize nastavnog programa i pojedinačnih silabusa, kao i prisustva rodno određenih stereotipa i predrasuda u sistemu vrednosti nastavnikâ i saradnikâ u pedagoškim pristupima u nastavi i komunikaciji sa studentima. Nacrtom plana su predviđene i mere koje mogu doprineti sprečavanju i delotvornijoj zaštiti od rodno zasnovane diskriminacije studenata, kandidatâ za izbor u zvanje i za zaposlenje, nastavnikâ, saradnikâ i demonstratorâ na Pravnom fakultetu. Ovaj korpus pitanja uključuje i mere vezane za staranje o razvoju kadrova na Pravnom fakultetu, kao i mere koje mogu doprineti lakšem pomirenju profesionalnih i porodičnih dužnosti zaposlenih, odnosno fakultetskih i porodičnih dužnosti studenata, te zaštitu zaposlenih i studenata od seksualnog uznemiravanja.

Pravni fakultet je rasadnik budućih nosilaca pravosudnih funkcija, te je samim tim izuzetno značajno iz kakvih udžbenika, sa kakvim pedagoškim pristupima i sistemima vrednosti i, uopšte, u kakvim uslovima buduće sudije, tužioci i advokati uče. I ne samo to, on je svojevrsna srpska nacionalna škola za državnu administraciju, dakle, iz njega se regrutuju i budući državni sekretari, ministri i drugi javni funkcioneri – oni koji kreiraju društvenu i političku klimu u kojoj svi živimo i radimo. Drugim rečima, nije u pitanju samo stvar od unutrašnjeg značaja za unapređenje nastavnog i naučnoistraživačkog rada na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, već Nacrt akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti ima i širu, opštedruštvenu ulogu. To su prepoznale brojne kolege sa fakultetâ i naučnoistraživačkih instituta iz Beograda, Novog Sada i Niša, koje su svojim prisustvom pružile podršku izradi ovog dokumenta.

Skup je otvoren pozdravnim rečima dekana Pravnog fakuleta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zorana Mirkovića, rektorke Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanke Popović, šefa Odeljenja za demokratizaciju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji Džona Klejtona (John Clayton), upravnice Instituta pravnih i društvenih nauka i Centra za ljudska prava prof. dr Ivane Krstić, i potredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorane Mihajlović. Nakon toga su prof. dr Dragica Vujadinović, prof. dr Tanasije Marinković i prof. dr Ljubinka Kovačević predstavili ključne aspekte Nacrta akcionog plana, za čim je usledila diskusija. Svoje sadržajne komentare o Nacrtu akcionog plana izneli su rektorka prof. dr Ivanka Popović, potredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje doc. dr Bojan Tubić, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Dejan Popović i dr Vladimir Pavić, profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu dr Daša Duhaček, profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Jelena Filipović, profesorka Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu dr Vanja Rokvić, naučna savetnica Instituta društvenih nauka dr Zorica Mršević, Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, asistent Stefan Dušanić i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Moderatorka okruglog stola bila je prof. dr Dragica Vujadinović.

Arhive