Учешће наших студената на такмичењу из права Светске трговинске организације

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду учествовали су ове године по први пут на такмичењу из права Светске трговинске организације John H. Jackson Moot Court Competition. Ово реномирано такмичење, које се одржава већ 17 година, окупља студенте из целог света који, кроз симулацију поступка пред Телом за решавање спорова СТО, одмеравају снаге у познавању ове гране међународног пословног права. Као и многа друга такмичења овог типа, и John H. Jackson Moot Court Competition састоји се из две фазе: писане и усмене. У писаној фази такмичења учесници састављају тужбу и одговор на тужбу у име страна у хипотетичком спору, а затим следи усмена фаза у оквиру које тимови најпре одлазе на регионалне квалификације, а два најбоља тима из сваке квалификационе групе такмичење завршавају на финалним усменим рундама које се традиционално одржавају у седишту СТО у Женеви. Спор који су такмичари ове године решавали био је изузетно сложен.

Његови материјалноправни аспекти тицали су питања обухваћених Општим споразумом о царинама и трговини, Споразумом о субвенцијама и компензаторним мерама, Споразумом о правилима о пореклу и Споразумом о државним набавкама. Наши студенти су учествовали на европској квалификационој рунди, која се одржала од 13. до 15. марта 2019. године у Прагу и били су једини тим који долази из државе која није чланица СТО. Упркос одличним наступима и веома добрим утисцима које су оставили на судије, наш тим нажалост није успео да избори место међу два најбоља у квалификационој групи и пласира се у светско финале. Правни факултет Универзитета у Београду на овом такмичењу представљале су студенткиње: Ивана Радомировић, Тамара Бајчић и Марта Милановић.

Тим је припремао доц. др Марко Јовановић уз несебичну помоћ доц. др Милене Ђорђевић, а учешће наших студената на такмичењу финансијски је подржала швајцарска организација ИДЕАС Центар у сарадњи са Државним секретаријатом за привреду Швајцарске Конфедерације. Иначе, Правни факултет са ИДЕАС Центром већ неколико година изузетно успешно сарађује у различитим активностима промовисања изучавања и наставе права СТО.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве