Дискусија „Изазови правничке професије у Србији“ одржана на Општем семинару

У оквиру Општег семинара, дана 22. маја 2019. године, у Свечаној сали, одржана је дискусија на тему „Изазови правничке професије у Србији“.  О теми су говорили судија Драгана Бољевић – председница Друштва судија Србије, адвокат Југослав Тинтор – председник Адвокатске коморе Београда и проф. др Данило Вуковић, док је скупом модерирао доц. др Милош Здравковић. На скупу је било речи о будућности српске адвокатуре на глобализованом тржишту, независности судијске функције и поверењу у српско правосуђе.

На самом почетку, проф. др Данило Вуковић представио је резултате истраживања о професионалном положају правника у Србији које је спроведено у оквиру Центра за социолошко-правне студије нашег факултета. Указао је на један парадоксалан налаз да грађани, али и сами правници имају релативно ниско поверење у правосуђе, након чега је дао реч судији Драгани Бољевић. Наша гошћа је у свом излагању ставила акценат на углед и независност судства у данашњој Србији и истакла да је свесна да су спољашњи, али и унутрашњи фактори довели до урушавања ове некада најцењеније професије. Адвокат Југослав Тинтор говорио је о светском тренду раслојавања адвокатуре према типу клијената и доминантним праксама, где је изнео мишљење да је упркос кризи легимитета, српска адвокатура и даље слободна професија која успешно одолева изазовима. Учесници су били сагласни у ставу да решавање кризе поверења у правосуђе треба да буде примарни задатак правничке професије.

Домаћини Општег семинара и публика изразили су захвалност нашим гостима на њиховом излагању и спремности да, као и до сада, сарађују са наставницима и студентима Правног факултета Универзитета у Београду. Након излагања учесника развила се активна дискусија.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве