Посета Делегације судија Врховног народног суда НР Кине

Делегација судија Народне Републике Кине, коју је предводио Његова екселенција Врховни судија Народне Републике Кине и председник Врховног народног суда г. Жо Ђијанг (周 强), као и Њена екселенција амбасадорка НР Кине у Србији, гђа Чен Бо (陈  波), посетили су Правни факултет Универзитета у Београду у петак, 20. септембра 2019. године. Посета Правном факултету организована је током тродневног боравка у Србији делегације судија НР Кине, која се састала са представницима Народне скупштине, Министарства правде, Врховног касационог суда, Уставног суда, Апелационог суда у Новом Саду, Вишег суда у Београду и Правосудне академије.

Осим председника Врховног народног суда НР Кине г. Ћијанга, у саставу делегације из Кине били су и: судија и члан Одбора за пресуђивање Врховног народног суда г. Лиу Гишианг (刘贵祥), председник Високог народног суда Фујиан Покрајине г. Ву Ксиелин (吴偕林), председник Високог народног суда Јунан покрајине г. Хоу Џианџун (侯建军),  генерални директор Главне канцеларије Врховног народног суда и сениор судија г. Иу Хоусен (于厚森), заменик генералног директора Главне канцеларије Врховног народног суда г. Сан Ксиаојонг (孙晓勇), председник Шенжен Средњег Народног суда Гуангдонг покрајине г. Ван Гуојинг (万国营), председник Сузхоу Средњег народног суда Јиангсу покрајине г. Ксу Чингју (徐清宇), директор Одељења за надзор Главне канцеларије Врховног народног суда г. Нинг Џие (宁  杰), заменик директора Одељења за међународну сарадњу Врховног народног суда госпођа Лиу Венвен (刘文雯), службеник за безбедност председника Врховног народног суда г. Зханг (张艳兵) и заменик директора Политичког сектора Амбасаде НР Кине у Србији гђа Шиан Шиангјун (钱湘云).

Делегацију из Кине примили су декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, председник Савета Правног факултета проф. др Горан Илић, продекан за наставу проф. др Бојан Милисављевић, секретар мр Драган Павић и др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу.

Декан Правног факултета Универзитета у Београду поздравио је госте и истакао да је у дугој традицији факултета неколико доктора правних наука из Кине стекло своју диплому управо на Правном факултету у Београду. Подсетивши да је Шангајски сајам образовања одржан 2017. године на Правном факултету у Београду, декан проф. др Зоран Мирковић је изразио жељу да се успешна сарадња са високошколским институцијама из Кине продуби, као и да се интензивира размена студената и академског особља.  

Председник Врховног народног суда НР Кине г. Жо Ђијанг је нагласио да је након посете кинеског председника Си Ђипинга Србији однос две државе значајно унапређен, посебно на пољу економске сарадње, као и кроз иницијативу „Појас и пут“. Он је изразио наду да ће се након посете делегације из Кине интензивирати размена искустава и добре праксе у домену права. Проф. др Горан Илић се осврнуо на организацију и функционисање правосудног система Србије и указао на значај сарадње правосудних институција две земље. Проф. др Бојан Милисављевић је указао на значај принципијелног става Кине у погледу очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на изузетан допринос Кине привреди наше земље. Током разговора две стране су размениле мишљења о току процеса придруживања Србије Европској унији, као и облицима будуће сарадње високошколских институција у области права. Током посете, делегација судија НР Кине је обишла Амфитеатар „Радомир Лукић“ и Музеј Правног факултета Универзитета у Београду.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве