Poseta Delegacije sudija Vrhovnog narodnog suda NR Kine

Delegacija sudija Narodne Republike Kine, koju je predvodio Njegova ekselencija Vrhovni sudija Narodne Republike Kine i predsednik Vrhovnog narodnog suda g. Žo Đijang (周 强), kao i Njena ekselencija ambasadorka NR Kine u Srbiji, gđa Čen Bo (陈  波), posetili su Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu u petak, 20. septembra 2019. godine. Poseta Pravnom fakultetu organizovana je tokom trodnevnog boravka u Srbiji delegacije sudija NR Kine, koja se sastala sa predstavnicima Narodne skupštine, Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda, Ustavnog suda, Apelacionog suda u Novom Sadu, Višeg suda u Beogradu i Pravosudne akademije.

Osim predsednika Vrhovnog narodnog suda NR Kine g. Ćijanga, u sastavu delegacije iz Kine bili su i: sudija i član Odbora za presuđivanje Vrhovnog narodnog suda g. Liu Gišiang (刘贵祥), predsednik Visokog narodnog suda Fujian Pokrajine g. Vu Ksielin (吴偕林), predsednik Visokog narodnog suda Junan pokrajine g. Hou Džiandžun (侯建军),  generalni direktor Glavne kancelarije Vrhovnog narodnog suda i senior sudija g. Iu Housen (于厚森), zamenik generalnog direktora Glavne kancelarije Vrhovnog narodnog suda g. San Ksiaojong (孙晓勇), predsednik Šenžen Srednjeg Narodnog suda Guangdong pokrajine g. Van Guojing (万国营), predsednik Suzhou Srednjeg narodnog suda Jiangsu pokrajine g. Ksu Čingju (徐清宇), direktor Odeljenja za nadzor Glavne kancelarije Vrhovnog narodnog suda g. Ning Džie (宁  杰), zamenik direktora Odeljenja za međunarodnu saradnju Vrhovnog narodnog suda gospođa Liu Venven (刘文雯), službenik za bezbednost predsednika Vrhovnog narodnog suda g. Zhang (张艳兵) i zamenik direktora Političkog sektora Ambasade NR Kine u Srbiji gđa Šian Šiangjun (钱湘云).

Delegaciju iz Kine primili su dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, predsednik Saveta Pravnog fakulteta prof. dr Goran Ilić, prodekan za nastavu prof. dr Bojan Milisavljević, sekretar mr Dragan Pavić i dr Ivana Rodić, koja je zadužena za međunarodnu saradnju.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu pozdravio je goste i istakao da je u dugoj tradiciji fakulteta nekoliko doktora pravnih nauka iz Kine steklo svoju diplomu upravo na Pravnom fakultetu u Beogradu. Podsetivši da je Šangajski sajam obrazovanja održan 2017. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, dekan prof. dr Zoran Mirković je izrazio želju da se uspešna saradnja sa visokoškolskim institucijama iz Kine produbi, kao i da se intenzivira razmena studenata i akademskog osoblja.  

Predsednik Vrhovnog narodnog suda NR Kine g. Žo Đijang je naglasio da je nakon posete kineskog predsednika Si Đipinga Srbiji odnos dve države značajno unapređen, posebno na polju ekonomske saradnje, kao i kroz inicijativu „Pojas i put“. On je izrazio nadu da će se nakon posete delegacije iz Kine intenzivirati razmena iskustava i dobre prakse u domenu prava. Prof. dr Goran Ilić se osvrnuo na organizaciju i funkcionisanje pravosudnog sistema Srbije i ukazao na značaj saradnje pravosudnih institucija dve zemlje. Prof. dr Bojan Milisavljević je ukazao na značaj principijelnog stava Kine u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na izuzetan doprinos Kine privredi naše zemlje. Tokom razgovora dve strane su razmenile mišljenja o toku procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i oblicima buduće saradnje visokoškolskih institucija u oblasti prava. Tokom posete, delegacija sudija NR Kine je obišla Amfiteatar „Radomir Lukić“ i Muzej Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Arhive