Nov kvalitet u obrazovanju radi rodne ravnopravnosti – Strateško partnerstvo za razvoj master studijskog programa PRAVO I ROD (LAWGEM)

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je, kao koordinator, dobio Erasmus Plus KA203 projekat – Strateško partnerstvo u visokom obrazovanju, za projekat: Novi kvalitet obrazovanja kroz obrazovanje za rodnu ravnopravnost  Strateško partnerstvo za izgradnju master studijskog programa PRAVO I RODProjekat će trajati tri godine.

Prof. Dr Dragica Vujadinović sa Pravnog fakulteta, Univerziteta u Beogradu je koordinatorka LAWGEM projekta.

Članovi Konzorcijuma su: Libera Universita Maria SS. Assunta di Roma, Department of Law – Lumsa University Palermo (Italija), Orebro University, School of Law, Psychology and Social Work (Švedska), Universitat des Saarlandes, Faculty of Law Europa-Institut (Nemačka), Universidad de Cadiz (Španija).

Konzorcijum evropskih univerziteta se okupio sa ciljem da pitanja rodne ravnopravnosti budu integrisana u studije prava posredstvom zajedničkog master studijskog programa PRAVO I ROD. Ovaj pionirski akademski poduhvat ima za cilj da doprinese rodno osetljivom  rekonstrusanju svih relevantnih oblasti pravničkog znanja. Čitav proces i krajnji rezultat bi trebalo da doprinesu unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja i studija prava na univerzitetima iz konzorcijuma, a i šire.

Glavni cilj LAWGEM projekta je da se kreira novi master program PRAVO I ROD, koji će na rodno senzitivan način preispitati i artikulisati pravničko obrazovanje, i koji će obuhvatiti kroz obavezne i opcione predmete sve oblasti pravničkog obrazovanja i pravne prakse, kao i sve van-pravne relevatne oblasti – kao što su ekonomska analiza prava, kriminologija, socio-psihološke oblasti istraživanja i znanja. Kurikulumi master programa PRAVO I ROD će biti akreditovani na četiri od pet članica konzorcijuma. Drugi intelektualni rezultat LAWGEM projekta će biti Udžbenik, u kome će biti sadržani tekstovi za sve pomenute obavezne i opcione predmete. U kreiranju silabusa i pisanju problemskih tekstova za sve predmete ovog master studijskog programa učestvovaće nastavnici iz svih članica konzorcijuma. Treći intelektualni rezultat će biti formiranje pravne klinike za rodnu ravnopravnost, koja će takođe biti zajednički rezultat članica konzorcijuma, i koja će biti sastavni deo kurikuluma. Ova pravna klinika će preko online platforme, takođe, služiti analizu relevantnih pravnih slučajeva iz date oblasti. Četvrti intelektualni rezultat će biti online platforma za tzv. „doživotno učenje“ (life-long-learning – LLL), koja će biti okrenuta i ka široj javnosti i predstavljaće resurs podsticanja proširenja svesti o rodnoj ravnopravnosti i poboljšanja znanja i prakse u oblasti borbe protiv svih formi rodno zasnovane diskriminacije, rodno zasnovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja. Peti intelektualni rezultat će biti upitnik, koji će zajednički formulisati kompetentni učesnici projekta iz svih članica konzorcijuma, akoji će obuhvatati razne probleme vezane za institucionalni, obrazovni i kulturološki okvir akademske zajednice. Upitnik će služiti za empirijsko istraživanje stavova nastavnog osoblja o pitanjima rodne ravnopravnosti u čitavom konzorcijumu, a u okvirima projekta će biti objavljeni rezultati uporedne analize dobijenih rezultata za sve članice konzorcijuma. Takođe, upitnik će kao instrument za pomenutu vrstu empirijskog istraživanja biti online dostupan i za širu akademsku javnost.

Potreba za rodno osetljivim pristupom u visokom obrazovanju uopšte i u pravničkom obrazovanju, proizilazi iz strateških opredeljenja i normativnih standarda modernog međunarodnog i nacionalnog prava. Obrazovati studente prava (buduće advokate, sudije, tužioce, državne službenike, članove skupštine i organe vlade) na rodno osetljiv način predstavlja investiciju u bolje zakonodavstvo i implementaciju vladavine prava. Ovaj pristup doprinosi ispunjenju suštine savremnog prava, a to je jednako poštovanje i zaštita prava za svakog pojedinca, pri čemu ideja i praksa univerzalnih ljudskih prava podrazumeva i uvažavanje razlika, uključujući i zaštitu ženskih prava.

Cilj kreiranog, akreditovanog i implementiranog master programa PRAVO I ROD jeste da ponudi rodno senzibilisana adekvatna znanja i veštine za rad unutar pravnih i ne-pravnih poslova u svim oblastima prava, politike, ekonomije, medija, kulture. Naravno, master program će direktno služiti i akademskim svrhama – za formiranje kompetentnih kadrova za budući rad u univerzitetskom obrazovanju u oblastima prava i društveno-humanističkim naukama.

Internet stranica projekta LAWGEM dostupna je na adresi: http://lawgem.ius.bg.ac.rs

Arhive