Победа наших студената на такмичењу „Осуди дискриминацију“

На Шестом националном такмичењу у симулацији суђења из области заштите од дискриминације „ОСУДИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ“ које организује Повереник за заштиту равноправности уз подршку Фондације за отворено друштво, проглашени су победници у 3 категорије – најбољи тим, најбољи говорник и најбољи поднесак. Победници у све 3 категорије били су чланови тима „Хипатија“ са Правног факултета у Београду, Тијана Мартиновић, Стефан Јовановић и Наталија Ђукић,које је припремала проф. др Ивана Крстић.

Обраћајући се финалистима Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да Србија има изузетне младе правнике спремне за сузбијање дискриминације и унапређење равноправности који верују у људска права слободу и достојанство.
На овогодишњем такмичењу учествовало је 17 тимова са свих акредитованих правних факултета у Републици Србији, из Новог Пазара, Новог Сада, Ваљева, Ниша и Београда, а од њих чак 6 са нашег Факултета. У полуфиналне усмене рунде (8 најбољих тимова) квалификовала су се и 3 наша тима – тим проф. Крстић и два које је припремао доц. др Иван Ђокић.

Иначе,симулација суђења је хипотетичко решавање правних случајева у којем студенти кроз симулацију свих корака у судском процесу стичу практично знање и искуство и могућност за креативан и изазован рад. Такмичари су припремом писаних поднесака и снагом усмене аргументације, успешно излагали и бранили правне ставове на основу задатог проблема из области заштите од дискриминације, из перспективе тужиоца и из перспективе туженог.

Судије на овогодишњем такмичењу били су познати правници и правнице, судије Уставног и Врховног касационог суда, чланови Удружења тужилаца, Државног правобранилаштва и експерти из области људских права међу којима Боса Ненадић, Лидија Ђукић, Катарина Андрић Манојловић, Милан Антонијевић, Братислав Ђокић, Ненад Вујић, Небојша Ђуричић и други.

http://ravnopravnost.gov.rs/rs/proglaseni-pobednici-sestog-nacionalnog-takmicenja-u-simulaciji-sudenja/

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве