Održan jesenji seminar „Religija i društvo“

Od 22. do 25. novembra 2022. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održan je Jesenji seminar „Religija i društvo“ u organizaciji Centra za međureligijski i međukulturni dijalog Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu uz podršku Instituta za pravne i društvene nauke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Četvorodnevnim predavanjima i raspravama pristustvovali su u velikom broju studenti svih nivoa studija prava na našem Fakultetu, ali i studenti sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu, poput Fakulteta političkih nauka, Filozofskog i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U utorak 22. novembra, Seminar je otvorio dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran Mirković, najavivši predavanja kao i predavače i pozdravivši polaznike kao i učesnike Seminara. Nakon pozdravne reči Dekana, nastavila su se predavanja na temu „Svet između sukoba civilizacija“, gde su izlagali akademik Slavenko Terzić, istoričar i član SANU, dr Sead Nusufović, Reisu-l-ulema Islamske zajednica Srbije, dr Aleksandar Raković, naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju, prof. dr Budimir Košutić, profesor našeg fakulteta u penziji, i dr Nenad Božović, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. U sredu 23. novembra, predavanja su održali  nastavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu: prof. dr Ivana Krstić, prof. dr Ljubinka Kovačević, prof. dr Uroš Novaković i doc. dr Dušan Rakitić, koji su izlagali na temu „Religija i ljudska prava“, nakon čega su usledila studentska pitanja kao i diskusije relevantne za pravne aspekte odnosa religije i ljudskih prava. Prof. dr Mirjana Drenovak otvorila je treći dan seminara izlažući na temu „Religija i ekologija“. Na ovu temu, nadovezalo se i predavanje prof. dr Branka Rakića.

Poslednji dan seminara, 25. novembar 2022. godine, bio je posvećen temama koje su grupisane u naziv sesije „Religija i kulturno nasleđe“. Sesiju je otvorio prof. dr Mirko Kovačević, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji; zatim je usledilo predavanje Gordane Gavrić, arheologa iz Zadužbine Manastira Hilandara, a zatim i izlaganja prof. dr. Senada Ganića sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru, kao i prof. dr Dalibora Đukića, našeg profesora Crkvenog prava.

Sesijama u toku četiri dana seminara moderirali su prof. dr Branko Rakić, upravnik Centra za međureligijski i međukulturni dijalog, i prof. dr Dalibor Đukić. Profesorima su u organizaciji i vođenju Seminara pomagale i doc. dr Nina Kršljanin, prodekanka za nauku Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i asist. Marija Vlajković, sekretarka Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose.

Seminar je završen dodelom sertifikata svim redovnim polaznicima.

Fotografije možete videti ovde.

Arhive