Одржана међународна конференција “Repositioning platforms in Digital Market Law”

По трећи пут, Правни факултет Универзитета у Београду и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) организовали су конференцију „Интернет дијалог“, која је ове године превасходно била посвећена новим европским прописима који се примењују на онлајн платформе. Међународна конференција “Repositioning platforms in Digital Market Law” одржана је 13. јуна 2023. године у простору „Bezistan Open Space” у Београду.

Усвајањем два кључна прописа – Уредбе о дигиталним тржиштима (Digital Markets Act) и Уредбе о дигиталним услугама (Digital Services Act), Европска унија је суштински изменила правно окружење у коме послују онлајн платформе, с циљем јачања права корисника и увећања транспарентности у раду платформи. Поред поменуте две уредбе, у поступку усвајања су и нови европски прописи о вештачкој интелигенцији, као и о заштити података о личности, што ће такође утицати на правни оквир у коме делују платформе. О већ усвојеним и предложеним европским прописима, као и о упоредноправним решењима из Сједињених Америчких Држава, Кине и Аустралије, на конференцији „Интернет дијалог“ су дискутовали стручњаци из Немачке, Аустралије, Пољске, Кине, Италије, Холандије, Кипра, Словеније, Мађарске и Србије.

У првој секцији говорили су: др Матија Дамјан, доцент на Правном факултету Универзитета у Љубљани, др Иштван Харкаи, виши предавач на Правном факултету Универзитета у Сегедину, др Ђакомо Тађури, доцент на Правном факултету Универзитета у Амстердаму, др Ђулија Шнајдер, доценткиња на Католичком универзитету у Милану. Секцијом је председавала гђа Ивана Стојановић Раишић, адвокат у канцеларији „Gecić Law“. У другој секцији радове су изложили: др Ана Пишч и др Магдалена Кнап, професорке на Правном факултету Универзитету у Бјалистоку, др Душан В. Поповић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, др Рајнер Кулмс, научни сарадник Макс Планк института за упоредно и међународно приватно право, који је и председавао секцијом, као и др Томас Пападопулос, доцент на Кипарском универзитету и гђица Луиза Кофина, докторанткиња на Кипарском универзитету. У трећој секцији радове су изложили др Татјана Јованић, редовна професорка Универзитета у Београду, др Јане Светиев, редовни професор и продекан за науку на Правном факултету Универзитета у Сиднеју, и др Веи Лулу, професорка Универзитета Беиханг у Пекингу. Трећом секцијом је председавао проф. др Душан В. Поповић.

Снимак конференције доступан је на „Јутјуб“ каналу РНИДС-а:

Партнер конференције била је адвокатска канцеларија Gecić Law

Фотографије: TwoTech Solutions for RNIDS

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве