Одржана пролећна школа „Law and Gender“

У сарадњи са Mисијом ОЕБС-а у Србији, Правни факултет Универзитета у Београду је недавно организовао Пролећну школу / Пилот мастер програм Право и род. Мисија ОЕБС-а у Србији пружила је подршку у припреми курикулума и уобличавању предавања за ову пролећну школу, подржавајући финансијски и организационо одвијање школе од почетка до краја.

Школа је одржана у периоду од 22. маја до 5. јуна 2023. године. Церемонија отварања Пролећне школе Право и род одржана је у понедељак, 22. маја, у просторијама Правног факултета; догађају се могло присуствовати лично или онлајн. Осим представника Факултета, у инаугурацији овог догађаја учествовали су и представници мисије ОЕБС-а у Србији.

На церемонији отварања, почетак Пролећне школе објавили су Сара Гроен, заменица шефа мисије ОЕБС-а у Србији, доц. др Нина Кршљанин, продеканка за научни и стручни рад, и проф. др Драгица Вујадиновић, управница LAWGEM пројекта и координаторка Пролећне школе. Укупно 69 кандидата, 47 српских и 22 инострана студента основних, мастер и докторских студија, учествовало је у Пролећној школи. Пролећна школа је усвојила хибридни формат рада, што је омогућило значајном броју студената из иностранства да се на даљину укључе у овај програм. У раду Школе учествовали су полазници из више држава, укључујући Албанију, Белорусију, Босну и Херцеговину, Бразил, Вијетнам, Индију, Иран, Италију, Кину, Немачку, Русију, Србију, Француску, Хрватску, и Црну Гору, а сви су показали велику посвећеност и ангажовање током две недеље трајања школе.

Сви учесници су морали да похађају четири обавезна курса: Феминистичке политичке и правне теорије, Право људских права са родном перспективом, Међународно и европско право и родна равноправност, и Феминистичке пресуде (преиспитивање пресуда из родне перспективе). Додатно, били су у обавези да похађају и два курса практичних вештина: Методологија и практичне вештине, и Правна клиника за родну равноправност. Затим, сви студенти су могли да бирају још по пет изборних курсева од понуђених једанаест. Изборни курсеви обухватали су предмете Јавно право и родна равноправност, Родна питања у упоредној правној историји, Родна економија, Родна равноправност и пословно право, Родно равноправно опорезивање, Родно компетентна криминологија, Родно компетентно кривично право, Родно компетентно породично право, Социологија права и родна равноправност, Јавне политике и родна равноправност, и Родна перспектива у радном праву. Сваки курс састојао се од по три предавања, уз активно подстицање учешћа студената и дискусије.

Ова Пролећна школа развијена је у оквиру недавно завршеног Erasmus+ пројекта Европске комисије за стратешко партнерство у високом образовању под називом “Нови квалитет у образовању за родну равноправност – Стратешко партнерство за развој мастер студијског програма Право и род – LAWGEM”. Циљ LAWGEM пројекта био је стварање курикулума за студије права који би био фокусиран на родну равноправност и за стварање међународног мастер програма на енглеском језику „Право и род“. Израду овог курикулума пратило је и објављивање уџбеника који су приредили Д. Вујадиновић, М. Фрелих и Т. Гигерих, под називом Родно компетентно правно знање (Gender Competent Legal Knowledge). Ову публикацију објавила је издавачка кућа Шпрингер (Springer); у питању је публикација са отвореним приступом, којој се може приступити преко линка https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-14360-1. Правни факултет Универзитета у Београду био је координатор овог пројекта, а конзорцијум партнера је обухватао Универзитет LUMSA у Палерму (Италија), Универзитет у Кадису (Шпанија), Универзитет у Сарланду (Немачка) и Универзитет у Ереброу (Шведска). Овај студијски програм мастер студија је тренутно у процесу акредитације, по чијем завршетку је планирано да се укључи у понуду Правног факултета Универзитета у Београду. Пролећна школа осмишљена је као пилот програм за будуће мастер студије „Право и род“ Сви курсеви из курикулума покривени су током Пролећне школе, а наставни материјал обухватао је првенствено публикације настале у оквиру LAWGEM пројекта (осим поменутог уџбеника, ту је и едиција “Родна перспектива у праву”, чије су уреднице Д. Вујадиновић и И. Крстић, а коју такође објављује Шпрингер; у оквиру ове едиције већ су објављене четири књиге: ур. Д. Вујадиновић, А. Алварес де Кувиљо, С. Штранд, Феминистички приступи правуТеоријски и историјски увиди (Feminist Approaches to Law – Theoretical and Historical Insights); ур. М. Давинић и С. Костић, Правно компетентно јавно право и политике (Gender-Competent Public Law and Policies); ур. И. Крстић, М. Евола и М. И. Рибес Морено, Правна питања међународног права из родне перспективе (Legal Issues of International Law from a Gender Perspective); ур. Ђ. Карапеца Фиља, Љ. Ковачевић и Е. Кристоферсон, Родне перспективе у приватном праву (Gender Perspectives in Private Law); уз то, ту је и књига ур. Љ. Ковачевић, Д. Вујадиновић и М. Евола, Укрштена дискриминација жена и девојчица са инвалидитетом и инструменти за њихово оснаживање (Intersectional Discrimination of Women and Girls with Disabilities … and Means of their Empowerment), коју је објавио Правни факултет Универзитета у Београду).

Програм Пролећне школе је карактерисао висок квалитет предавања, као и интерактиван приступ, са подстицањем активног учешћа свих полазника током читавог периода трајања. На Пролећној школи је учествовало двадесет и пет наставника у различитим звањима са Правног факултета Универзитета у Београду, и сви су показали изванредне предавачке и педагошке квалитете. Припремом и презентацијом из родно сензитивне перспективе по три предавања из свих релевантних области правних студија, предавачи су се практично припремали за будућу имплементацију мастер студијског програма Право и род. Треба поменути да је у Пролећној школи такође учествовало двоје гостујућих предавача из партнерских установа LAWGEM конзорцијума, са Универзитета у Ереброу и LUMSA универзитета.

Последњег дана, 5. јуна, одржани су курсеви предвиђени програмом за тај дан, и Школа je завршила са радом, а затим је организована завршна церемонија. Затварању Пролећне школе председавали су амбасадор Јан Брату, шеф мисије ОЕБС-а у Србији, и проф. др Драгица Bујадиновић. Током церемоније, амбасадор Брату је одржао говор у коме је подвукао међународну природу Пролећне школе и значај њене главне теме – родне равноправности. Нагласио је колико је битна сарадња између младих научника из региона и из целога света, подвлачећи потребу за заједничким дискусијама о роду, интерсекционалности и диверзитету у свим образовним оквирима. Амбасадор Јан Брату је такође поделио сертификате и додатке сертификатима учесницима из Београда, као и предавачима.

Пролећна школа је дуго и пажљиво планирана у свим сегментима – почев од предвиђених наставних садржаја и расподеле обавеза предавача, преко процедура објаве и регрутовања полазника, до свих административних задатака и IT покривања. Како би се олакшала успешна имплементација Пролећне школе и студентима обезбедио континуирани приступ радним материјалима, све релевантне информације, текстови, презентације и снимци предавања били су доступни на Moodle платформи. Уз то, снимци предавања биће постављени на LAWGEM Платформу за целоживотно учење (http://lllp-lawgem.ius.bg.ac.rs), како би се омогућила дисеминација резултата Пролећне школе. Ови снимци ће такође бити важан ресурс за будућа предавања у оквиру мастер студијског програма Право и род.

На основу изразито позитивног вредновања квалитета предавања и интелектуалних подстицаја добијених током похађања Пролећне школе, реално је претпоставити да ће полазници у свом даљем интелектуалном и професионалном раду примењивати знања која су стекли и да ће промовисати важност увођења родне перспективе у високо образовање, нарочито на правним факултетима, као и у разне друге сфере друштвеног живота. У складу са тим се, такође, може претпоставити да ће многи од њих уписати будући мастер студијски програм Право и род.

Галерију са фотографијама можете видети овде.

Галерија са фотографијама доделе сертификата можете видети овде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве