Посета и предавање Ивана Хила Пинта, министра спољних послова Венецуеле

У петак, 14. јула 2023. године, Правни факултет Универзитета у Београду посетио је г. Иван Хил Пинто (Yván Gil Pinto), министар спољних послова Боливарске републике Венецуеле. У име Факултета примили су га продекан за међународну сарадњу, проф. др Марко Јовановић, и продеканка за научни и стручни рад, доц. др Нина Кршљанин. Састанку су присуствовали и помоћник министра (вицеминистар) за Европу г. Франклин Рамирез (Franklin Ramirez), амбасадор Боливарске републике Венецуеле у Републици Србији, г.  Димас Хесус Алваренга Гера (Dimas Jesús Alvarenga Guerra) и проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду, проф. др Ратко Ристић. Између осталог, било је речи о могућој сарадњи између Правног факултета Универзитета у Београду и правних факултета у Венецуели.

После састанка, г. Хил Пинто одржао је предавање под насловом „Спољна политика Боливарске републике Венецуеле и друштвени утицај једностраних принудних мера“. Кратко је представио публици наслеђе Симона Боливара (1783-1830), ослободиоца Јужне Америке, те значај његовог приступа, боливарске дипломатије мира, за данашњу Венецуелу. Говорио је о природним ресурсима којима Венецуела располаже – залихама нафте и природног гаса међу најбогатијима у свету, као и значајним рудним богатствима – која представљају велики потенцијал, али су уједно била и извор великих проблема због претензија страних великих сила на те ресурсе, а нарочито економских санкција и покушаја државних удара од стране САД, услед чега је дошло до енормних економских губитака и хиперинфлације. Министар је упоредио венецуеланско искуство са српским и југословенским, истичући да један од кључних, мада неформалних, елемената санкција представља кампања негативне дезинформације у светским медијима.

Предавање је изазвало велико интересовање публике – конференцијска сала била је препуна, а поред студената и наставника нашег факултета, присуствовали су и гости из дипломатског кора и са других факултета Универзитета у Београду, као и заинтересована шира јавност, те је после министровог издавања уследио и активан и занимљив део са питањима публике.

Поводом министровог гостовања, у холу Правног факултета изложена је и филателистичка поставка у организацији удружења „Адлигат“ – изложба око 300 венецуеланских марака, почев од првих издања из 19. века до модерних маркица, која представља највећу колекцију венецуеланских поштанских марака у региону. Аутори поставке су Виктор Лазић и Јована Трајковић, а уз њу је представљен и пано са ретким српским поштанским маркама из 19. века, аутора Јована Ашлера.

Галерију слика са предавања и изложбе можете погледати овде.

Снимак предавања доступан је овде:

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве