Летња школа „CONSUMER’S RIGHTS AND MARKET REGULATION IN THE EUROPEAN UNION“

Правни факултет Универзитета у Београду је, шеснаесту годину заредом, учествовао у организацији летње школе Consumer’s Rights and Market Regulation in the European Union, која је ове године одржана у периоду од 12. до 21. јула, у Удинама, Италија. Осим Правног факултета Универзитета у Београду, у организацији летње школе су учествовали и Универзитет у Удинама (координатор), Универзитет у Сегедину, Универзитет Есекс, Западни Универзитет у Темишвару, Универзитет у Ријеци, Универзитет Де Монтфорт из Лестера и Универзитет Источна Англија. Већи број поменутих високообразовних институција учествовао је у овом програму кроз комбиновани интензивни програм (Blended Intensive Programme – BIP), који представља нови формат Еразмус+ пројекта. Овај програм подразумева комбиновање онлајн наставе са краћим периодом физичке мобилности у иностранству.

        У оквиру две недеље интензивног програма, студенти су пратили предавања из различитих области регулације тржишта, са посебним фокусом на заштиту потрошача и дигитализацију пословања. Осим предавача са универзитета који учествују у организацији летње школе, ове године предавања су одржали и предавачи са других универзитета, као што су Универзитет у Верони и Универзитет у Парми.

        Полазници летње школе из Србије били су и студенти нашег факултета Теодора Вуковић, Марија Јањушевић, Исидора Јовановић и Дамјан Ристић. Проф. др Татјана Јованић је одржала два предавања. Првог дана школе одржала је уводно предавање „Увод у регулацију тржишта“, а 21. јула и предавање о инструментима регулације тржишта који су усмерени на електронске платформе, дигиталне услуге и дигиталне валуте.

        Полазници летње школе су, такође, у оквиру многих предавања разматрали занимљиве случајеве из праксе Суда правде ЕУ. Последњег дана имали су прилику да учествују у симулацији суђења у оквиру Moot Court-a, у оквиру које су имали задатак да реше случај у коме ће практично употребити знање које су стекли из области које су обрађиване током предавања на летњој школи. Полазници летње школе из редова наших студената истичу да су задовољни летњом школом, да је школа превазишла њихова очекивања и пружила им знања и искуство које је за њих непроценљиво, као и лепе успомене и нова пријатељства са колегама из иностранства. Почев од 2008. године, ову летњу школу је похађало око 60 студената пословноправног смера, међу којима је највише полазника студијске групе из предмета Економско право.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве