Studije za inovaciju znanja – Pravo digitalne imovine

Uvod

U savremenim uslovima korišćenje interneta i informacionih tehnologija postalo je deo svakodnevnog života. Svedoci smo razvoja tzv. blokčejn tehnologije, čije se otkriće po značaju upoređuje sa otkrićem interneta 80-ih godina prošlog veka, budući da ima neslućeni potencijal za primenu u mnogim oblastima. Blokčejn tehnologija u kombinaciji sa kriptografijom omogućila je stvaranje kriptovaluta (cryptocurrencies), digitalnih tokena (digital tokens), individualno određenih tokena (non-fungible tokens, NFTs), pametnih ugovora (smart contracts) i drugih oblika digitalne imovine. Moderno doba sa sobom donosi izgradnju čitavih virtuelnih svetova u kojima ljudi stvaraju ili investiraju u različita virtuelna dobra, a zatim trguju njima kako bi ostvarili dobit.

Kao nova pojava sa naglašenim prekograničnim karakterom digitalna imovina izmiče regulativi, što povećava ionako prisutne rizike ulaganja u tu vrstu dobara. Međutim, Srbija spada u retke zemlje koje su već u ranim fazama razvoja uredile aktivnosti i usluge u vezi sa digitalnom imovinom. Zakon o digitalnoj imovini je usvojen 2020. godine, a počeo je da se primenjuje u junu 2021. godine. S obzirom na to da silabusi predmeta u okviru postojećih studijskih programa na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu ne uključuju analizu novih pravnih instituta koje uređuje navedeni zakon, postoji naglašena potreba za dodatnim stručnim usavršavanjem u ovoj oblasti.

Tematske celine

Studije za inovaciju znanja na temu Prava digitalne imovine obuhvataju sledeće tematske celine:

  1. Pojam i vrste digitalne imovine
  2. Infrastruktura i tehnologija digitalne imovine
  3. Učesnici na tržištu digitalne imovine
  4. Prednosti i rizici povezani sa digitalnom imovinom
  5. Pravno uređenje digitalne imovine
  6. Prava na digitalnim dobrima
  7. Izdavanje i čuvanje digitalne imovine
  8. Raspolaganje digitalnom imovinom
  9. Zaštita potrošača digitalne imovine
  10. Prinudno namirenje na digitalnoj imovini
  11. Poreskopravni tretman digitalne imovine
  12. Računovodstveni tretman digitalne imovine
  13. Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma putem digitalne imovine
  14. Nadzor nad tržištima digitalne imovine
  15. Krivična dela protiv digitalne imovine

Predavanja

Predavači na studijama su univerzitetski profesori, predstavnici Narodne banke Srbije i Komisije za hartije od vrednosti, kao i stručnjaci iz prakse.

Nastava obuhvata 60 časova interaktivnih predavanja koja će se održavati subotom na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Planirano trajanje nastave je od sredine oktobra 2023. godine do sredine februara 2024. godine.

Po završetku studija polaznici dobijaju uverenje Fakulteta o pohađanju Studija, odnosno uverenje o položenom završnom ispitu.

Školarina

Školarina za studije iznosi 70.000 dinara i plaća se u celosti pre početka nastave.

Školarinom su obuhvaćeni časovi nastave, propratni materijali i polaganje završnog ispita, uz mogućnost jednog ponovnog polaganja. 

Uplata školarine se vrši na sledeći račun, uz obaveznu naznaku poziva na broj odobrenja:

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu

Bulevar kralja Aleksandra 67, 11000 Beograd

br. tekućeg računa: 840-1439666-55

poziv na broj odobrenja: 89

Prijava

Prijavljivanje na studije počinje 7. septembra 2023. godine i traje do 10. oktobra 2023. godine. Prijave se vrše elektronskim putem popunjavanjem i dostavljanjem upisnice na sledeću adresu:

dusko.colovic@ius.bg.ac.rs.

Upisnicu na studije možete preuzeti ovde.

Upravnik studija

            Upravnik studija je prof. dr Mirjana Radović, mirjanam@ius.bg.ac.rs.

Dodatne informacije

                Dodatne informacije o studijama mogu se dobiti preko mejla na adresu dusko.colovic@ius.bg.ac.rs ili pozivom na telefon 011/3027-725, odnosno 062/118-18-18.

Arhive