Општи семинар „Положај особа с инвалидитетом у Србији“ 10.10.2023. године

„Положај особа са инвалидитетом у Србији: од маргинализације ка равноправности. Поводом објављивања зборника `Укрштена дискриминација жена и девојчица са инвалидитетом и инструменти за њихово оснаживање`“

У оквиру Општег семинара на Правном факултету Универзитета у Београду, о проблемима са дискриминацијским третманом особа са инвалидитетом, потенцијалним правним решењима и зборнику посвећеном укрштеној дискриминацији жена и девојчица са инвалидитетом, говорили су: проф. др Невена Петрушић (Правни факултет Универзитета у Нишу и бивша повереница за заштиту равноправности), проф. др Милана Љубичић (Филозофски факултет Универзитета у Београду), др Филип Мирић (научни сарадник Правног факултета Универзитета у Нишу), проф. др Драгица Вујадиновић (Правни факултет Универзитет у Београду) и проф. др Данило Вуковић (Правни факултет Универзитета у Београду).

Управница Општег семинара доц. др Ивана Марковић отворила је трибину исказавши велико задовољство што постоји прилика да се разговара о тако важној, а запостављеној теми. Истакла је висок квалитет  зборника који је послужио као повод за разговор о положају особа са инвалидитетом, а чији су уредници проф. др Љубинкa Ковачевић, проф. Драгица Вујадиновић и проф. др Марко Евола. Нагласила је свеобухватност перспектива из које је поменута проблематика посматрана (пре свега из угла многобројних правних области, попут грађанског права, породичног права, антидискриминационог права, права људских права, радног права, права социјалне сигурности, компанијског права, пореског права, кривичног права, те појединих ванправних дисциплина), као и чињеницу да је чак 48 аутора у 39 радова пружило свој допринос анализи ове теме.

Први говорник, др Филип Мирић, истакао је проблем запошљавања за лица са инвалидитетом у пракси, упркос постојању одличног законодавства у том погледу. Нагласио је да се ти чланови нашег друштва суочавају са мноштвом проблема практичне природе, попут непостојања прилагођених зграда за њихове потребе. С друге стране, додао је и да постоје позитивно дискриминаторске мере које омогућавају запошљавање особа са инвалидитетом и на универзитету, иако ни такве мере нису спроведене на добар начин. Потом је указао на проблеме са социјалном заштитом и квотним системом, а на крају је предложио измене одређених законских одредаба.

Проф. др Невена Петрушић се првенствено надовезала на уводну реч о значају и запостављености ове теме, те исказала наду у погледу будућег оснивања мастер студија о питању статуса особа са инвалидитетом. Истакла је и да не постоји судска одлука у Републици Србији која се позива на Конвенцију о правима особа са инвалидитетом, коју је ратификовала и РС, као ни пракса у којој се одлучивало о унакрсној дискриминацији. Проф. Петрушић сматра да је то последица судског и адвокатског незнања. Истакла је и постојање огромног јаза између законодавства и примене прописа у пракси, односно свакодневице особа са инвалидитетом.

Проф. др Љубичић фокусирала је своје излагање на основне одлике зборника, пружајући један општи поглед на вредност зборника, али и проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом из угла њене струке. Похвалила је значај интердисциплинарног приступа зборника, његову реалистичност и ширину тема које покрива. Посебно је означила питање (лишења) пословне способности као контроверзно, тј. истакла је да постоје различита мишљења тим поводом, а осврнула се и на насилне стерилизације особа са инвалидитетом. Скренула је пажњу на третман особа са инвалидитетом унутар водећих религија, што је такође једно од питања које је обрађено у зборнику.

Проф. др Драгица Вујадиновић снажно је подржала иницијативу за оснивање различитих програма унутар студија о правима и статусу особа са инвалидитетом и потврдила све претходно изнете дилеме и сугестије, уз навођење примера из праксе. Нагласила је да треба уврстити разговор о тој теми на свим нивоима студија. Најавила је и припрему мастер програма у сарадњи са иностраним универзитетима „Право и род, интерсекционалност и различитости“.

Као последњи уводничар, проф. др Данило Вуковић истакао је да је зборник теоријски утемељен и да је реч о „дечје радозналој, разбарушеној књизи“, зато што интердисциплинарно приступа комплексној теми и тера ауторе да изађу из зоне комфора. Највише се осврнуо на угао своје дисциплине, јер како је подвукао, право живи у друштву.

На крају су уследила многобројна питања и коментари публике, подстакнута захтевном и дирљивом темом скупа. Међу коментарима су се посебно истакла сведочења особа са инвалидитетом, којa су поделилa своја лична искуства и потврдилa изнете дилеме, пре свега у вези са правним регулисањем додељивања персоналног асистента који им пружа помоћ и подршку у свакодневном животу. Слушаоци који су се јавили за реч су се посебно захвалили на организовању поменуте трибине и још једном подвукли значај проблематике третмана особа са инвалидитетом.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве