Opšti seminar „Položaj osoba s invaliditetom u Srbiji“ 10.10.2023. godine

„Položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji: od marginalizacije ka ravnopravnosti. Povodom objavljivanja zbornika `Ukrštena diskriminacija žena i devojčica sa invaliditetom i instrumenti za njihovo osnaživanje`“

U okviru Opšteg seminara na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, o problemima sa diskriminacijskim tretmanom osoba sa invaliditetom, potencijalnim pravnim rešenjima i zborniku posvećenom ukrštenoj diskriminaciji žena i devojčica sa invaliditetom, govorili su: prof. dr Nevena Petrušić (Pravni fakultet Univerziteta u Nišu i bivša poverenica za zaštitu ravnopravnosti), prof. dr Milana Ljubičić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), dr Filip Mirić (naučni saradnik Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu), prof. dr Dragica Vujadinović (Pravni fakultet Univerzitet u Beogradu) i prof. dr Danilo Vuković (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu).

Upravnica Opšteg seminara doc. dr Ivana Marković otvorila je tribinu iskazavši veliko zadovoljstvo što postoji prilika da se razgovara o tako važnoj, a zapostavljenoj temi. Istakla je visok kvalitet  zbornika koji je poslužio kao povod za razgovor o položaju osoba sa invaliditetom, a čiji su urednici prof. dr Ljubinka Kovačević, prof. Dragica Vujadinović i prof. dr Marko Evola. Naglasila je sveobuhvatnost perspektiva iz koje je pomenuta problematika posmatrana (pre svega iz ugla mnogobrojnih pravnih oblasti, poput građanskog prava, porodičnog prava, antidiskriminacionog prava, prava ljudskih prava, radnog prava, prava socijalne sigurnosti, kompanijskog prava, poreskog prava, krivičnog prava, te pojedinih vanpravnih disciplina), kao i činjenicu da je čak 48 autora u 39 radova pružilo svoj doprinos analizi ove teme.

Prvi govornik, dr Filip Mirić, istakao je problem zapošljavanja za lica sa invaliditetom u praksi, uprkos postojanju odličnog zakonodavstva u tom pogledu. Naglasio je da se ti članovi našeg društva suočavaju sa mnoštvom problema praktične prirode, poput nepostojanja prilagođenih zgrada za njihove potrebe. S druge strane, dodao je i da postoje pozitivno diskriminatorske mere koje omogućavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom i na univerzitetu, iako ni takve mere nisu sprovedene na dobar način. Potom je ukazao na probleme sa socijalnom zaštitom i kvotnim sistemom, a na kraju je predložio izmene određenih zakonskih odredaba.

Prof. dr Nevena Petrušić se prvenstveno nadovezala na uvodnu reč o značaju i zapostavljenosti ove teme, te iskazala nadu u pogledu budućeg osnivanja master studija o pitanju statusa osoba sa invaliditetom. Istakla je i da ne postoji sudska odluka u Republici Srbiji koja se poziva na Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, koju je ratifikovala i RS, kao ni praksa u kojoj se odlučivalo o unakrsnoj diskriminaciji. Prof. Petrušić smatra da je to posledica sudskog i advokatskog neznanja. Istakla je i postojanje ogromnog jaza između zakonodavstva i primene propisa u praksi, odnosno svakodnevice osoba sa invaliditetom.

Prof. dr Ljubičić fokusirala je svoje izlaganje na osnovne odlike zbornika, pružajući jedan opšti pogled na vrednost zbornika, ali i probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom iz ugla njene struke. Pohvalila je značaj interdisciplinarnog pristupa zbornika, njegovu realističnost i širinu tema koje pokriva. Posebno je označila pitanje (lišenja) poslovne sposobnosti kao kontroverzno, tj. istakla je da postoje različita mišljenja tim povodom, a osvrnula se i na nasilne sterilizacije osoba sa invaliditetom. Skrenula je pažnju na tretman osoba sa invaliditetom unutar vodećih religija, što je takođe jedno od pitanja koje je obrađeno u zborniku.

Prof. dr Dragica Vujadinović snažno je podržala inicijativu za osnivanje različitih programa unutar studija o pravima i statusu osoba sa invaliditetom i potvrdila sve prethodno iznete dileme i sugestije, uz navođenje primera iz prakse. Naglasila je da treba uvrstiti razgovor o toj temi na svim nivoima studija. Najavila je i pripremu master programa u saradnji sa inostranim univerzitetima „Pravo i rod, intersekcionalnost i različitosti“.

Kao poslednji uvodničar, prof. dr Danilo Vuković istakao je da je zbornik teorijski utemeljen i da je reč o „dečje radoznaloj, razbarušenoj knjizi“, zato što interdisciplinarno pristupa kompleksnoj temi i tera autore da izađu iz zone komfora. Najviše se osvrnuo na ugao svoje discipline, jer kako je podvukao, pravo živi u društvu.

Na kraju su usledila mnogobrojna pitanja i komentari publike, podstaknuta zahtevnom i dirljivom temom skupa. Među komentarima su se posebno istakla svedočenja osoba sa invaliditetom, koja su podelila svoja lična iskustva i potvrdila iznete dileme, pre svega u vezi sa pravnim regulisanjem dodeljivanja personalnog asistenta koji im pruža pomoć i podršku u svakodnevnom životu. Slušaoci koji su se javili za reč su se posebno zahvalili na organizovanju pomenute tribine i još jednom podvukli značaj problematike tretmana osoba sa invaliditetom.

Arhive