Научни скуп „Савремено државно-црквено право“, 12-14. октобар 2023, Будва

У организацији Института за упоредно право из Београда, Митрополије црногорско-приморске СПЦ и града Будве, одржан је научни скуп „Савремено државно-црквено право” (12-14. октобар 2023). У току три радна дана, своје радове на различите теме из ове широке области изложило је преко 50 излагача из 11 европских земаља, те САД и Индије. Скуп је отворио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски и Егзарх светог трона пећког, Г.Г. Јоаникије, чему је претходила Света архијерејска литургија у манастиру Подмаине, док је након завршетка скупа била организована посета манастиру Подластва, током које су учесници дивно дочекани од стране игумана оца Јустина.

Са Правног факултета Универзитета у Београду своје реферате су изложили проф. др Далибор Ђукић, један од чланова организационог одбора и уредник зборника радова, на тему „State and religion in a post-Yugoslav states – Is there a post-Yugoslav model of state-church relations?”, проф. др Вања Бајовић – „Добробит животиња и верске слободе – проблем религијског клања”, доц. др Ивана Марковић – „Поглед на класично исламско кривично право, са посебним освртом на hudud кривична дела” и сарадник у настави Ђорђе Степић – „Државно-црквено право у Законоправилу Светога Саве кроз призму црквеноимовинског права”.

Организатори заслужују сваку похвалу за срдачан дочек, сјајну организацију и дивну атмосферу која је обележила цео скуп.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве