Naučni skup „Savremeno državno-crkveno pravo“, 12-14. oktobar 2023, Budva

U organizaciji Instituta za uporedno pravo iz Beograda, Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i grada Budve, održan je naučni skup „Savremeno državno-crkveno pravo” (12-14. oktobar 2023). U toku tri radna dana, svoje radove na različite teme iz ove široke oblasti izložilo je preko 50 izlagača iz 11 evropskih zemalja, te SAD i Indije. Skup je otvorio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh svetog trona pećkog, G.G. Joanikije, čemu je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Podmaine, dok je nakon završetka skupa bila organizovana poseta manastiru Podlastva, tokom koje su učesnici divno dočekani od strane igumana oca Justina.

Sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu svoje referate su izložili prof. dr Dalibor Đukić, jedan od članova organizacionog odbora i urednik zbornika radova, na temu „State and religion in a post-Yugoslav states – Is there a post-Yugoslav model of state-church relations?”, prof. dr Vanja Bajović – „Dobrobit životinja i verske slobode – problem religijskog klanja”, doc. dr Ivana Marković – „Pogled na klasično islamsko krivično pravo, sa posebnim osvrtom na hudud krivična dela” i saradnik u nastavi Đorđe Stepić – „Državno-crkveno pravo u Zakonopravilu Svetoga Save kroz prizmu crkvenoimovinskog prava”.

Organizatori zaslužuju svaku pohvalu za srdačan doček, sjajnu organizaciju i divnu atmosferu koja je obeležila ceo skup.

Arhive