СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН СВЕТОГ САВЕ

На Правном факултету Универзитета у Београду је у суботу, 27. јануара 2024. године, свечано обележена школска слава, Дан Светог Саве, првог српског просветитеља и архиепископа, али и првог српског правника и законодавца.

Свечаност је почела извођењем државне химне „Боже правде“ и „Химне Светом Сави“ у извођењу хора „Обилић“ Академског културно-уметничког друштва „Бранко Крсмановић“, којим је дириговао Бојан Стојчевић.

Окупљеним дипломцима и гостима се потом, у име Управе Правног факултета, обратио продекан за наставу професор др Бојан Милисављевић, који је, уз подсећање на основне чињенице из живота Светог Саве, посебно истакао да је Свети Сава у бићу нашег народа остао идентитетски ослонац и да се његов дан слави као „успомена на човека који је пре више од осам векова показао пут којим овај народ треба да иде, а то је пут просвећености, уређености, марљивог рада, мира и узајамног поштовања“.

Уследило је обраћање посебног саветника министра просвете професора др Јанка Самарџића и председника Јавнобележничке коморе Србије Србислава Цвејића, који су дипломцима честитали Савиндан и успешан завршетак студија и пожелели им срећу поводом почетка професионалне каријере.

У наставку је академски хор „Обилић“, под диригентском палицом Ане Ћосовић, извео кратак уметнички програм уз учешће Давида Перковића, баритона и Бојана Стојчевића, на хармоници.

По завршетку уметничког дела програма, додељене су награде студентима. Награду за најбољег студента генерације уписане на основне академске студије школске 2019/2020. године добио је Петар Ерић, са оствареном просечном оценом 10.00.

Традиционално, на Савиндан, а четрнаесту годину заредом, додељене су награде Фондације „Професор др Мирко Васиљевић“, које су добитницима уручили чланови Управног одбора Фондације професор др Далибор Ђукић и асистенткиња др Маша Мишковић. Награда за најбољег студента генерације припала је Петру Ерићу, док је награду за најбољи рад из области компанијског права добио Игор Муиџа.

Марија Маторкић је добила награду Фонда „Радивој Васовић“, коју јој је уручио мр Драган Павић, секретар Фонда.

Награду Фонда „Професор др Драгољуб Атанацковић“, коју је обезбедила Адвокатска комора Београда, за највишу просечну оцену из предмета Катедре за кривично право добио је Ђорђе Комарица. Са радом Фонда је присутне упознала професорка др Наталија Лукић, а награду је уручио Момчило Булатовић, председник Адвокатске коморе Београда, који се овим поводом и обратио присутнима.

Реља Јарковачки и Милан Радивојевић добили су награду „Алан Вотсон“ за најбољи рад на тему правних транспланата, коју им је уручио продекан за наставу Правног факултета професор др Бојан Милисављевић.

Овом свечаном догађају присуствовали су и бројни представници правосуђа, адвокатуре, академске заједнице и државне управе: председница Врховног суда Србије Јасмина Васовић, судија Врховног суда Србије Александар Степановић, заменица председника Првог основног суда др Бојана Станковић, главни јавни тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић, декан Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду професор др Петар Ускоковић, председник Адвокатске коморе Београда Момчило Булатовић, омбудсман Града Београда Миљко Ваљаревић и други.

Светосавска свечаност приведена је крају доделом диплома о завршеним мастер и основним студијама и похвалница најбољим студентима са сваке године, које су дипломцима уручили продекани Правног факултета професор др Бојан Милисављевић и професор др Марко Јовановић.

Више фотографија можете видети у галерији овде

Фотографије са доделе диплома свршеним студентима основних и мастер студија можете видети овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве