Стручна група из Српске правне историје

Позивају се заинтересовани студенти прве године да се пријаве за стручну групу из Српске правне историје, којом ће руководити проф. др Зоран Мирковић, доц. др Нина Кршљанин и доц. др Душан Ракитић. Стручна група ће се држати средом у 11:40 у слушаоници VIII – судници.

За стручну групу могу се пријавити сви заинтересовани студенти, с тим што ће за рад бити одабрано 30 најбољих кандидата. Критеријуми ће бити положени испити и просек оцена из првог семестра (нарочито са правноисторијских предмета), као и евентуални семинарски радови и друге додатне активности (учешћа на додатним курсевима, студентским конференцијама, такмичењима и слично). Пријаве се шаљу до понедељка, 19. фебруара 2024. године на адресу nina.krsljanin@ius.bg.ac.rs, и морају садржати личне податке, кратко мотивационо писмо (зашто се заинтересовани за рад стручне групе), доказ о оценама из првог семестра (уверење о положеним испитима или скен/фотографију страница индекса), као и доказе о евентуалним додатним активностима које кандидат наводи. Одабрани кандидати биће обавештени најкасније 21. фебруара у јутарњим часовима.

            Основна литература за рад на стручној групи биће уџбеник проф. др Зорана Мирковића „Српска правна историја“, који ће студенти учити на класичан начин. Уз то, користиће се и додатна литература (изворни текстови, научни чланци и одломци књига), са којом ће се радити по принципу ‘отворене књиге’ – дакле, за разлику од уџбеника, студенти ће моћи директно да је користе приликом израде задатака. Текстови из додатне литературе биће доступни студентима у електронској форми преко Мудл платформе.

            Рад на стручној групи ће подразумевати три врсте активности:

  1. Студенти ће на сваком часу учествовати у дискусијама и дебатама на одређене теме из градива, чиме ће продубити и проблематизовати стечено знање.
  2. Студенти ће на сваком часу радити и тест или задатак у писаној форми који ће подразумевати, као што је већ речено, слободно коришћење додатне литературе. Фокус, дакле, неће бити на простој репродукцији информација, већ на анализи и тумачењу обрађеног градива. Студенти који на одређеном тесту добију врло добру или одличну оцену (4 или 5) биће ослобођени тог дела градива за испит. На уводном часу, 21. фебруара, неће се радити тест.
  3. Сваки студент ће током семестра, самостално, а уз менторску помоћ наставника, написати рад (семинарски, есеј, чланак или приказ књиге) на тему из градива по свом избору. Овим се такође могу ослободити дела градива за испит, а најуспешнији текстови биће прослеђени за објављивање у студентском часопису „Весник правне историје“.

            Поред овога, током семестра за чланове стручне групе биће организоване факултативне стручне посете институцијама релевантним за проучавање правне историје. Студенти који буду учествовали у раду стручне групе имаће прилику да испит из Српске правне историје полажу у предиспитном року (обично до недељу дана пре почетка јунског рока – тачан датум биће одређен накнадно), са горе наведеним погодностима. Наравно, на испиту ће се уважавати и све остале погодности од предиспитних активности.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве