Еразмус+ комбиновани програм о дискриминацији на раду

И ове године, Правни факултет Универзитета у Београду учествовао јеу имплементацији Еразмус+ комбинованог интензивног програма (Erasmus Blended Intensive Programme BIP), у чијем развијању и спровођењу учествују и Правни факултет Универзитета Тулуз 1 Капитол (Француска) и Правни факултет „Ливио Паладин“ Универзитета у Удинама (Италија). Програм је посвећен теми „Equality, Diversity and Inclusion in the Workplace – European and Comparative Approach“, а обухвата интензивну онлајн наставу и краћи боравак студената и наставника с партнерских институција у Београду. Студентима је, на тај начин, омогућено да се упознају с важнијим аспектима примене начелâ једнакости и забране дискриминације у области запошљавања и радних односа, како на нивоу Европске уније, тако и у оквиру одабраних европских држава.

Наведена питања најпре су изучавана кроз онлајн предавања одржана 7. маја. Том приликом, проф. др Љубинка Ковачевић говорила је на тему: „Једнакост и дискриминација у свету рада“, проф. др Ана Цили (Anna Zilli) с Правног факултета Универзитета у Удинама представила је концепције диверзитета, инклузије и прилагођавања, док је проф. др Фредерик Гијомар (Frédéric Guiomard) с Правног факултета Универзитета Тулуз 1 Капитол излагао на тему: „Поређења у праву и методологија“.

Други део програма састојао се у Летњој школи, која је одржана од 10-15. маја 2024. године, на Правном факултету Универзитета у Београду, уз учешће девет студената, једног наставника и четири асистента из Италије, шест студената и двоје наставника из Француске, и девет студената и двоје наставника из Србије. Школа је отворена поздравним говором продекана за међународну сарадњу проф. др Марка Јовановића и вечером добродошлице, након чега су уследила предавања професорке др Љубинке Ковачевић („Примена европског антидискриминационог права у Србији – радноправни аспекти), професорке Правног факултета Универзитета Тулуз 1 Капитол др Мари-Сесил Аможе Лат (Marie-Cécile Amauger Lattes), која је говорила о имплементацији начела једнакости у условима старења становништва и продужења животног века, професора др Фредерика Гијомара („Примена норми о једнакости: транспарентност, парнице, колективно преговарање и усклађеност пословања“) и асистента Правног факултета Универзитета у Удинама Масимилиана де Фалка (Massimiliano De Falco), који је говорио о дужности прилагођавања места рада потребама радника с инвалидитетом. Стечена знања студенти су користили за анализу и критичко преиспитивање више одлука Суда правде Европске уније, као и за изучавање утицајних научних радова у овим областима, и то на примеру дискриминације на основу пола, старости и инвалидитета. Резултате својих истраживања студенти су изложили 14. маја, у Свечаној сали Правног факултета Универзитета у Београду, док ће 4. јуна бити одржана онлајн симулација суђења пред Судом правде Европске уније, управо, на основу предмета разматраних од стране трију истраживачких тимова Летње школе.

Поред наставног дела, Летња школа је обухватила и изузетно леп културни програм, који је укључио обилазак Београда у пратњи водича, вожњу Дунавом и Савом, вођене посете Музеју Николе Тесле и Народном музеју (поставка „Средњовековно наслеђе и српска уметност 18. и 19. века), вођену посету Храму Светог Саве, као и свечану вечеру.

Летњу школу су организовали др Марко Јовановић, продекан за међународну сарадњу, др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу, проф. др Љубинка Ковачевић и доц. др Филип Бојић, док су студентску делегацију Правног факултета Универзитета у Београду чинили студенти основних и мастер академских студија Анђела Гарчевић, Нађа Герасимовић, Софија Лекић, Лидија Марковић, Петра Радосављевић, Уна Полојац Ступар, Теодора Стевановић, Владимир Тешић и Ђорђе Тимотијевић.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве