Европски семинар младих истраживача у области радног и социјалног права

Од 16. до 18. маја 2024. године, Правни факултет Универзитета у Београду био је домаћин Семинара за младе истраживаче у области европског радног права и права социјалне сигурности (Seminar for young researchers on `European Labour Law and Social Law` /YRS/). Семинар се, по идеји проф. др Волфхарда Кохтеа (Универзитет „Мартин Лутер“ Хале-Витенберг) и проф. др Тојна Јасперса (Универзитет у Амстердаму), организује сваке године (с изузетком периода пандемије заразне болести Ковид-19) на једном од универзитета у Европи.

Ове године одржан је 14. семинар, и то први пут у држави која није чланица Европске уније. На конкурс за учешће у Семинару пристигло је чак 36 пријава докторанада из читаве Европе, од којих је 13 студената изабрано да представи резултате својих истраживања, а других 13 студената имало је улогу дискутаната (co-rapporteurѕ), с тим што је свако излагање пратила и получасовна пленарна дискусија.

На Семинару у Београду учествовало је 25 студената из 13 европских држава: Аустрије (Ливија Рајтер /Универзитет у Бечу/), Белгије (Луизе Кнопс /Слободни универзитет у Бриселу/ и Алисија Хендрикс /Универзитет у Хаселту/), Италије (Рита Даила Коста /Универзитет у Палерму/), Мађарске (Давид Петри /Католички универзитет „Петер Пазнањи“ у Будимпешти/, Томаш Мирославски /Универзитет у Мишколцу/, Тамаш Немет /Универзитет у Дебрецину/, Криштоф Тот /Универзитет Реформаторске цркве „Карољ Гашпар“/ и Шабо Ћаба /Универзитет у Мишколцу/), Немачке (Ана Шмидер /Универзитет „Мартин Лутер“ Хале-Витенберг/, Јулиус Трефурт /Универзитет у Каселу/ и Јана Буб /Универзитет примењених наука у Фулди/), Пољске (Милош Барлог /Шлески универзитет у Катовицама/ и Ернестина Пашала-Симцик /Универзитет у Варшави/), Словеније (Аљоша Полајжар /Универзитет у Марибору/), Србије (Катарина Видановић /Универзитет у Београду/), Уједињеног Краљевства (Ајрис Занг и Мурен Мек Дермот /Универзитет у Глазгову/), Француске (Жулијет Жермен /Универзитет Париз 1 Пантеон Сорбона/), Холандије (Лидија де Грот /Универзитет у Гронингену/ и Данаи Николакопулу /Универзитет у Утрехту/), Чешке (Војтех Ханзал /Карлов универзитет у Прагу/) и Шпаније (Беатриз Санчез-Ђирон Мартинез /Универзитет Комиљас у Мадриду/, Ана Марија Кастро Франко /Универзитет Леон/ и Марија Горокатеги /Баскијски универзитет/). Презентације су, притом, биле посвећене деликатним питањима савременог (индивидуалног и колективног) радног права, а у мањој мери и права социјалне сигурности, уз усмерење ка правилном и потпуном сагледавању покушаја савременог права да се прилагоди новим облицима организације и управљања радом, као и променама које се дешавају у различитим областима, од (политичког и економског) заокрета ка неолиберализму, преко демографских и климатских промена, до дигитализације и аутоматизације рада.

Коначно, учесници Семинара били су у прилици да у пратњи водича, открију део богате историје и културе Београда, док је догађај завршен свечаном вечером.

Академски програм Семинара развили су професори др Елизабет Брамесхубер (Универзитет у Бечу), др Саскија Питерс (Универзитет  у Гронингену), Катја Небе (Универзитет „Мартин Лутер“ Хале-Витенберг), др Берил тер Хаар (Универзитет у Гронингену) и др Атила Кун (Универзитет Реформаторске цркве „Карољ Гашпар“). Уз њих, радове студената коментарисала је и професорка др Нуна Зекић (Универзитет у Гронингену).

Семинар су организовали наставници Правног факултета Универзитета у Београду продекан за међународну сарадњу проф. др Марко Јовановић, доц. др Филип Бојић, и проф. др Љубинка Ковачевић, која је била и чланица Научног одбора Семинара.

Поред Правног факултета Универзитета у Београду, организацију Семинара подржала је и адвокатска канцеларија Моравчевић, Војиновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, обезбедивши великодушну донацију за смештај учесника и културни програм.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве