Студијска група из Српске правне историје у посети Државном архиву Србије и Музеју жртава геноцида

У склопу ваннаставних активности на студијској групи из Српске правне историје, наши студенти су 22. и 29. маја посетили Државни архив Србије и Музеј жртава геноцида, у пратњи доц. др Нине Кршљанин и сарадника у настави Ђорђа Степића.

Приликом обиласка зграде Државног архива у Карнегијевој улици, имали су прилике да се упознају са развојем архивске делатности у модерној Србији, која деценијама претходи оснивању Државног архива 1898. године, те њеним савременим задацима, изазовима и перспективама. Поред тога, архивисти Ања Вулић и Дарко Опалић су им представили и историјат овог здања, дела архитекте Николаја Краснова, као и рад неколико различитих служби у оквиру Државног архива: библиотечке, конзерваторске, издавачке итд. Упоредо са тим, они су студенте упутили у структуру и класификацију архивске грађе која се чува, начине приступа и истраживања фондова, као и поступак рада у Архиву. Најпосле, студенти су били у прилици да погледају и изложбу уметничких дела из колекције ДАС.

У посети Музеју жртава геноцида, основне информације о његовом историјату, циљевима и раду изложили су Никола Милошевски, Гордана Шеатовић, Биљана Марцојевић, др Драган Цветковић и Јасмина Тутуновић-Трифунов. Како би што боље приближили страдања у Другом светском раду на југословенском подручју, студенте су упознали са репрезентативним примерцима грађе која се чува у музеју (документа, лични предмети жртава, униформе и наоружање…), као и са радом библиотеке и архиве музеја, те његовом издавачком и широм културном делатношћу. Истраживања у овим областима отежавао је проток времена од учињеног геноцида и ратних злочина до оснивања Музеја, политичке прилике, уклањање трагова извршених злочина, као и недоступност грађе и извора из најразличитијих разлога. Ипак, напредак је и даље могућ – виши кустос и архивист Јасмина Тутуновић-Трифунов је показала дигитализовану верзију једног од спискова деце, спашене из логора смрти захваљујући Диани Будисављевић и њеним сарадницима.

Обе ове посете студенти су пропратили са великом знатижељом, као и са мноштвом питања стручњацима из ових институција, на које су ови радо одговарали. Уваженим колегама се и овим путем захваљујемо на ванредној љубазности и предусретљивости са којом су реализовали ове обиласке.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве