Одржана 24. традиционална међународна научна конференција Удружења за међународно кривично право

На Палићу је од 14. до 17. јуна 2024. године одржана 24. традиционална међународна научна конференција Удружења за међународно кривично право, на општу тему „Однос међународног кривичног и националног кривичног права“. Суорганизатор скупа био је Правни факултет Универзитета у Београду. Задовољство нам је да истакнемо да је ове године са нама било преко 200 учесника из света правне теорије и праксе, и то како из наше земље, тако и из инострантва, као и да је изложено чак 75 реферата који су објављени у два тома зборника радова са конференције, а чију је припрему и објављивање подржало Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. Такође, значајан део радова објављених у зборнику резултат су истраживања у оквиру Стратешког пројекта Правног факултета Универзитета у Београду за 2024. годину.

На конференцији је, између осталог, учествовао и велики број наставника и сарадника Правног факултета Универзитета у Београду, и то проф. др Миленко Крећа, проф. др Милан Шкулић, проф. др Саша Бован, проф. др Горан Илић, проф. др Владан Петров, проф. др Бранко Ракић, проф. др Бојан Милисављевић, проф. др Александар Гајић, проф. др Вања Бајовић, проф. др Маја Лукић Радовић, проф. др Наталија Лукић, доц. др Иван Ђокић, доц. др Ивана Марковић, доц. др Ивана Миљуш, асс. Марија Влајковић, асс. Ивана Радисављевић, асс. Никола Станковић и асс. Алекса Шкундрић.

Првог радног дана скупа, након свечаног отварања и поздравних речи, најпре су изложени уводни реферати професора др Миленка Креће и професора др Милана Шкулића. Након тога, прешло се на рад по секцијама. Ове године је значајна новина била посебна секција у оквиру које су излагани радови написани и објављени на енглеском језику, а чији је и радни језик био енглески. Паралелно са том секцијом, текао је и рад секције посвећене Националном кривичном праву и сродним областима, док су поподневни часови били резревисани за радове из Међународног кривичног права и сродних области.

Током другог радног дана настављен је рад секција посвећених националном и међународном кривичном праву и сродним областима. Такође, одржано је и представљање књига из кривичноправне области у издању Службеног гласника, као и електронске базе „Кривична дела у судској пракси“. Напослетку, радни део конференције окончан је секцијом у оквиру које су представљени радови из Међународног јавног права и сродних области.

Веома нас радује што је у оквиру свих поменутих секција, а након излагања реферата, уследила и жива дискусија о најактуелнијим темама из правних грана које су у раду овогодишње конференција биле заступљене. У том смислу, несумњиво је да ће резултати овог скупа, и то како они писмени, садржани у зборнику радова, тако и они до којих се дошло усменим путем, након свеобухватне и плодне дискусије, умногоме допринети даљем развоју правне мисли, али и да ће извршити позитиван утицај на правну праксу у нашој земљи, па и шире.

Коначно, задовољство нам је да истакнемо да су у раду конференције Удружења за међународно кривично право учествовали и студенти Правног факултета Универзитета у Београду, чији радови и ове године по квалитету не заостају за радовима њихових старијих колегиница и колега.

            Овим путем желимо да се захвалимо свима који су учествовали на овогодишњој конференцији, као и онима који су помогли њено одржавање. Посебно смо захвални Установи Студентско одмаралиште „Београд“, као и њеном огранку Студентском одмаралишту „Палић“ на изузетном гостопримству, Правном факултету Универзитета у Београду на подршци у организиацији, као и Министарству науке, технолошког развоја и иновација на обезбеђивању средстава за припрему и штапмање зборника радова са конференције, те изражавамо наду да ће се наша успешна сарадња наставити и у наредним годинама.

Зборник радова са конференције можете прочитати овде.

Фотографије са конференције можете погледати овде.

Организациони одбор конференције

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве