Учешће Правне клинике за еколошко право на Економском и еколошком форуму ОЕБС-а у Валети, Малта

Други припремни састанак за 31. OSCE EEF (Economic and Environmental Forum) одржан је 19. и 20. јуна у Валети, главном граду Малте која ове године председава Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Правна клиника за еколошко право, коју води професорка Мирјана Дреновак Ивановић, имала је част да у априлу месецу ове године угости делегацију са Малте и председавајућег Јана Борга (Ian Borg) на Правном факултету Универзитета у Београду. Алумнисти су том приликом поделили своја искуства о организацији рада клинике и на који начин примењују стечена знања у пракси. Видљиви резултати рада клинике и подршке ОЕБС-а довели су до тога да један од алумниста Правне клинике за еколошко право и студент мастер студија из еколошког права, Вељко Милошевић, добије позив да учествује као панелиста на другом припремном састанку за 31. OSCE EEF.

Тема припремног састанка било је унапређење безбедности и стабилности кроз дигиталне иновације, допринос одрживом развоју и адаптацију на климатске промене. Први конференцијски дан почео је посетом Gćar Lapsi, једног од четири постројења за пречишћавање морске воде процесом реверзне осмозе, а који процес представља највећи извор воде за пиће на Малти.

Други конференцијски дан отворио је Јан Борг, председавајући ОЕБС-а и министар спољних и европских послова и трговине Малте. Програм је био подељен на три секције у којима су учествовали модератори и по четворо панелиста. Током сваке секције, након излагања панелиста, уследила је плодоносна дискусија, пошто је преко 150 представника земаља учесница и академске заједнице имало прилику да постави питања и изнесе своје коментаре. Представљени резултати и начин рада Правне клинике за еколошко право, као пример добре праксе и сарадње, изазвали су велико интересовање учесника.

Сваки од панелиста изнео је свој став о новим изазовима и ризицима по безбедност које доносе климатске промене. Доведене су у директну везу са здрављем људи, миграцијама становништва, правима потрошача, као и са квалитетом ваздуха, воде и хране. Актуелна тема били су и потенцијални сукоби око ресурса, а посебна пажња посвећена је утицају климатских промена на права одређених категорија лица, са акцентом на права националних мањина, жена и младих. Истакнут је значај прикупљања, обраде и траспарентности података у вези са утицајима на животну средину, коришћења климатских модела, процена ризика и дугорочног, стратешког планирања.

Други припремни састанак био је и последњи који ће се одржати пред OSCE EEF (Economic and Environmental Forum), заказан за 13. и 14. септембар ове године у Прагу, а који представља централни догађај у економској и еколошкој сфери деловања ОЕБС-а. Циљеви састанака су идентификација потреба и приоритета, подизање свести и стимулисање политичке воље 57 држава учесница у решавању економских, еколошких и безбедносних изазова, дељење најбољих пракси, као и пружање платформе за дијалог са представницима међународних организација, пословне и академске заједнице и цивилног друштва.

Имајући у виду циљеве, други припремни састанак био је веома успешан и скренуо је пажњу на битна питања из ове области, која ће несумњиво допринети међународној и регионалној сарадњи.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве