Klinika za krivično pravo (modul A)

Koordinator: prof. dr Goran Ilić

U prilog obogaćenja kliničkog pravnog obrazovanja studenata Pravnog fakulteta u Beogradu materijom krivičnog prava govori, pre svega, tradicionalna podela pravosudnih poslenika na “krivičare” i “parničare”. Naime, veliki broj studenata našeg Fakulteta se po sticanju zvanja diplomiranog pravnika opredeljuje za praktično bavljenje krivičnim pravom, nameran da postane sudija, javni tužilac ili advokat. Logično je zato da prve korake u praktičnoj primeni materijalnog i procesnog krivičnog prava načine baš na Pravnom fakultetu.

Aktivnosti studenta u okviru Klinike za krivično pravo bi se sastojale, na jednoj strani, od podvođenja određenih činjenica pod odgovarajuću odredbu materijalnog krivičnog prava, tj. od pravnog kvalifikovanja određenog dela kao krivičnog dela. Na drugoj strani, praktična primena krivičnog procesnog prava bi podrazumevala izradu odgovarajućih podnesaka i odluka primerenih određenoj procesnoj situaciji. Obuka studenta bi se pri tom odnosila prvenstveno na lakša krivična dela, s tim bi naglasak bio stavljen na različite vrste krivičnih postupaka u kojima se odlučuje o njima.

Koncepcija i metode nastave

Predmet Pravna klinika za krivično pravo ima tri faze u svom radu.

Prvu fazu predstavljaju predavanja iz tri predmeta koji se ne nalaze u sadašnjem nastavnom programu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a veoma su bitni za ciljeve koji se žele postići ovakvom vrstom obrazovanja. To su:

  1. Profesionalna etika sudija i advokata
  2. Tehnika pisanja pravnih dokumenata
  3. Tehnika intervjuisanja

Drugu fazu predstavljaju različite vrste simulacija na stvarnim slučajevima iz prakse koji su specijalno prilagođeni za vežbu studenata. Simulacije se odvijaju u učionici naročito opremljenoj za tu svrhu (“sudnica” na Pravnom fakultetu) i uz nastavne metode koje obuhvataju brainstorming, pravnu analizu slučaja, „igranje uloga“, simuliranje sudskog procesa, videotejping, seminare, vođenje dnevnika itd.

Treću fazu obuhvata praktičan rad. U ovoj fazi studenti, pod nadzorom iskusnih pravnika, analiziraju stvarne životne situacije i na taj način ovladavaju osnovnim elementima pravne tehnike primene prava.

Arhive