Одржани четврти „Копаонички правнички сусрети“

Студентски парламент Правног факултета Универзитета у Београду и Центар за регионалну сарадњу организовали су по четврти пут Копаоничке правничке сусрете у периоду од 26. фебруара 2023. године до 1. марта 2023. године. Општа тема овогодишњих сусрета је била „Бизнис и право“. Конференцију су отворили студент продекан Правног факултета Универзитета у Београду Срђан Арбутина, представник Студентског парламента Алекса Пешић, оснивач Центра за регионалну сарадњу Милисав Анђелић и председница Центра за регионалну сарадњу Анђела Бешевић. Панелисти које је одликовало разноврсно образовање и каријере су се одазвали на позив организатора и пружили прилику нашим колегиницама и колегама да кроз интердисциплинарни приступ стекну знање из многих правно релевантних области.

Најпре, економиста и инвеститор господин Владимир Ђукановић је одржао предавање на тему „Глобална криза и како да млади нађу своје место у њој“. Приликом предавања указивао је на различите изазове које динамичне промене у свету најчешће из области технологије утичу на тржиште рада и свакодневни живот уопште. Господин Ђукановић се у великој мери освртао на утицај дигитализације на разне правничке професије и тиме створио одличну увертиру за предстојећи панел. На том панелу су му се придружили предузетник Огњен Радић и адвокат Вук Божовић да заједно одрже панел посредством интерактивне дискусије са студентима на тему „Утицај вештачке интелигенције на правни систем“. Најзад, након дуге дискусије и одговарања на питања студената господин Ђукановић је уручио свој роман „Блистање“ и написао посвете присутним и заинтересованим студентима.

Најзад тема последњег панела је преусмерила кормило конференције у једном сасвим другом правцу повезавши привреду и криминалитет. Тим панелом су руководили наши наставници доценткиња др Ивана Миљуш и сарадник у настави Алекса Шкундрић, а тема је гласила „Специфичности привредног криминалитета“. Студенти су имали прилику да се упознају са задатом тематиком, разноврсним институтима и праксом у области кривичног материјалног и процесног права. Коначно, полазницима Копаничких правних сусрета су били уручени сертификати чији је потписник наш уважени декан професор др Зоран Мирковић.

Мимо садржајног академског аспекта Копаоничких правничких сусрета колегинице и колеге су имале прилику да се боље упознају, друже, а и да се рекреирају скијањем или обилажењем Копаоника. На тај начин су успели да се одморе, разоноде и науче битне ствари које ће их припремити за изазове у предстојећем семестру и даљем правничком образовању и каријери.

Студентски парламент Правног факултета Универзитета у Београду се захваљује Управи Правног факултета на пруженој подршци приликом реализације Копаоничких правничких сусрета. Наравно, неизоставно је захвалити се и свим панелистима који су издвојили време да пренесу своје знање и искуство нашим колегиницама и колегама, али и самим колегиницама и колегама без чијег учешћа Копаонички правнички сусрети не би могли да постоје. Видимо се на предстојећим окупљањима у још већем броју!

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве