Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja

Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ove godine po prvi put raspisuju Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja.

Pozivamo Vas da prisustvujete promociji posvećenoj ovom pozivu, koja će se održati u ponedeljak, 2. oktobra, u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogradu, od 11:45 sati.

U prilogu možete naći agendu događaja, a više o samom pozivu putem linka.

Građanska naučna istraživanja (eng. citizen science) predstavljaju naučnoistraživački, participativni metod, kojim se javnost uključuje u proces naučnih istraživanja i omogućava građanima koji nisu naučnici u datoj oblasti da nauci aktivno doprinose koristeći svoje znanje, alate i resurse.

Ovakva naučna istraživanja pokrivaju različite discipline i teme, i uključuju učesnike različitih nivoa stručnosti. Ovaj metod pruža mogućnost za prikupljanje obimnih podataka sa širokih geografskih prostora, istraživanje složenih tema i demokratizaciju naučnog istraživanja.

Građanska naučna istraživanja pružaju brojne mogućnosti, uključujući masovno prikupljanje podataka u različitim i širokim geografskim oblastima i vremenskim periodima, unapređenje istraživačkih kapaciteta angažovanjem širokog spektra volontera, veću efikasnost kroz učešće građana i širenje obima istraživanja izvan tradicionalnih istraživačkih institucija. Ovakav tip istraživanja aktivno uključuje javnost, promoviše naučnu pismenost i neguje osećaj zajedništva.

Građanska naučna istraživanja su integrisana u naučne politike Evropske unije, kao i u nacionalni zakonodavstveni okvir, kroz Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine „Moć znanja“.

Arhive