Dekanov govor na svečanom otvaranju školske 2021/22. godine 1. oktobra 2021.

Dragi brucoši, drage koleginice i kolege, uvaženi gosti

Veliko mi je zadovoljstvo i čast da kao dekan pozdravim brucoše, vas koji započinjete studije na Pravnom fakultetu.

Svečano otvaranje ove školske godine, na žalost, neće biti održano na uobičajen način. Zbog poštovanja epidemioloških mera usmerenih na sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid 19, na ovaj, skromniji način ćemo obeležiti početak vašeg studiranja.

Ali naša želja je bila da prvog dana uđete u prostorije, od danas, vašeg Fakulteta

Počeću sa kratkim osvrtom na istoriju Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta, koja je duga preko dva veka.

U Beogradu je 13. septembra 1808. godine, po zamisli Dositeja Obradovića, osnovana Velika škola. Iako je trajala svega pet godina, začetak Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta vezuje se za osnivanje te škole.

Svoj nastavak visoko obrazovanje u Srbiji imalo je u Liceju, koji je osnovan 1838. godine u Kragujevcu. Licej je imao dva odeljenja filozofsko i pravno. U jesen 1841. godine Licej je premešten u Beograd, koji je tada postao prestonica Kneževine Srbije.

Licej je prerastao u Veliku školu 1863. godine. Odmah po osnivanju, ta Velika škola se uselila u zgradu koju je Miša Anastasijević, „kapetan Miša“, poklonio „svome otečestvu“ februara 1863. godine. To je čuveno Kapetan Mišino zdanje na Studentskom trgu, jedna od najlepših građevina u Gradu, u kome se danas nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Velika škola je imala tri fakulteta: Filozofski, Pravni i Tehnički.

Kralj Petar I Karađorđević je 12. marta 1905. godine potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o Univerzitetu. Ovajzakon zajemčio je autonomiju Univerziteta, proklamujući da su „nastavnici slobodni u izlaganju svoje nauke“ i da sami biraju svoje kolege i svoju upravu.

Zgrada, u kojoj se Fakultet danas nalazi, napravljena je 1940. godine. Svečano otvaranje zgrade bilo je zakazano za 10,30 časova, 30. marta 1941. godine. Odloženo je zbog neposredne ratne pretnje koja se nažalost i ostvarila nacističkim bombardovanjem Beograda 6. aprila. U istoriji Pravnog fakulteta posebno mesto zauzima antifašizam njegovih profesora i studenata, na ponos njima i kasnijim generacijama i to nikada ne sme biti zaboravljeno.

Zaključiću, našu zemlju ništa nije tako trajno i dramatično menjalo i modernizovalo kao ova institucija, Univerzitet u Beogradu i njegove preteče. Put od zaostale osmanske provincije do evropski uređene države osmislili su duhovno i trasirali najbolji sinovi i kćeri Univerziteta u Beogradu i njegovih preteča, Velike škole i Liceja.  Univerzitet u Beogradu je danas jedna od najznačajnijih institucija svoje vrste u ovom delu Evrope, koja baštini najbolje tradicije evropskih univerziteta.

Važno je da i u ovim uslovima održimo univerzitetsku nastavu i onoliko koliko je moguće uživo održavamo vežbe, studijske grupe, seminare, konsultacije. Živa reč nastavnika i saradnika i saradnja sa njima ima nezamenjivu ulogu u savladavanju ispitne materije.

Pored nastavnih, tu su i vannastavne aktivnosti, kao: FORUM ROMANUM – Klub prijatelja rimskog prava i antike, takmičenje u besedništvu, tribine, simulacije suđenja i druge.

Usavršavajte strane jezike, čitajte književna dela, tako ćete obogatiti i upotpuniti vaša znanja. Na raspolaganju imate Biblioteku Pravnog fakulteta, koja je jedna od najbogatijih i najbolje opremljenih pravnih biblioteka u ovom delu Evrope.

Kada završite fakultet, čime god se budete bavili pridržavajte se živih pravnih pravila rimskog pravnika Ulpijana: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada. Ne učinite ništa danas čega bi se stideli sutra.

Na kraju, dragi brucoši, čestitam vam na izboru da studirate na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i želim vam puno uspeha na studijama.

Arhive