Правна клиника за питања дискриминације

У периоду од октобра до децембра 2023. године, програм Правне клинике за питања дискриминације пратило је 20 студената и студенткиња. Полазници клинике су похађали радионице и интерактивна предавања из области дискриминације која су се одржавала једном недељно у трајању од два школска часа. У оквиру програма, одржан је низ предавања од стране експерата из области дискриминације. Уводно предавање одржала је координаторка правне клинике, проф. др Ивана Крстић. Током програма, наставу су држале и проф. др Љубинка Ковачевић, проф. др Невена Вучковић Шаховић, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, судија Апелационог суда у Београду Ирена Вуковић, консултанткиња Биљана Малетин, директорка програма ФемПлатз др Косана Бекер, Вања Мацановић из Аутономног женског центра, и директор ИДЕАС-а Марко Милановић. Програм клинике је обухватио предавања на теме: ”Појам, елементи и облици дискриминације”, ”Узроци дискриминације – стереотипи и предрасуде”, ”Дискриминација  у области рада и запошљавања”, ”Надлежност и рад Повереника за заштиту равноправности”, ”Дискриминација ЛГБТИ+ особа”, ”Права детета”, ”Насиље у породици и дискриминација”, и ”Судска заштита од дискриминације”. Поред теоријског дела, у оквиру Правне клинике одржане су и радионице на теме: ”Фемицид – примери из судске праксе”, и ”Положај миграната и избеглица – упитник и примери” као и посебна радионица на тему положаја особа са инвалидитетом у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији. Студенти су посетили канцеларију Мисије ОЕБС-а, 11.12. 2023. године, док је радионицу одржала научна сарадница са Института за филозофију и друштвену теорију, др Милица Мађановић.

Сви студенти су поред активног похађања клинике положили и курс Европског програма едукације о људским правима (ХЕЛП) и добили званични сертификат Савета Европе на једну од понуђених области: Приступ правди за жене, Борба против расизма, ксенофобије, хомофобије и трансфобије, Права особа са инвалидитетом, Насиље над женама и насиље у породици и Борба против дискриминације.

Додела сертификата полазницима Правне клинике за питања дискриминације за успешно завршен програм.
Радионица у просторијама Мисије ОЕБС-а на којој је научна сарадница са Института за филозофију и друштвену теорију, др Милица Мађановић говорила о Положају особа са инвалидитетом.
Радионица на тему ”Положај миграната и избеглица – упитник и примери” коју је одржао директор ИДЕАС-а Марко Милановић.

Програм правне клинике за питања дискриминације

Архиве