Pravna klinika za pitanja diskriminacije

U periodu od oktobra do decembra 2023. godine, program Pravne klinike za pitanja diskriminacije pratilo je 20 studenata i studentkinja. Polaznici klinike su pohađali radionice i interaktivna predavanja iz oblasti diskriminacije koja su se održavala jednom nedeljno u trajanju od dva školska časa. U okviru programa, održan je niz predavanja od strane eksperata iz oblasti diskriminacije. Uvodno predavanje održala je koordinatorka pravne klinike, prof. dr Ivana Krstić. Tokom programa, nastavu su držale i prof. dr Ljubinka Kovačević, prof. dr Nevena Vučković Šahović, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, sudija Apelacionog suda u Beogradu Irena Vuković, konsultantkinja Biljana Maletin, direktorka programa FemPlatz dr Kosana Beker, Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, i direktor IDEAS-a Marko Milanović. Program klinike je obuhvatio predavanja na teme: ”Pojam, elementi i oblici diskriminacije”, ”Uzroci diskriminacije – stereotipi i predrasude”, ”Diskriminacija  u oblasti rada i zapošljavanja”, ”Nadležnost i rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti”, ”Diskriminacija LGBTI+ osoba”, ”Prava deteta”, ”Nasilje u porodici i diskriminacija”, i ”Sudska zaštita od diskriminacije”. Pored teorijskog dela, u okviru Pravne klinike održane su i radionice na teme: ”Femicid – primeri iz sudske prakse”, i ”Položaj migranata i izbeglica – upitnik i primeri” kao i posebna radionica na temu položaja osoba sa invaliditetom u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji. Studenti su posetili kancelariju Misije OEBS-a, 11.12. 2023. godine, dok je radionicu održala naučna saradnica sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, dr Milica Mađanović.

Svi studenti su pored aktivnog pohađanja klinike položili i kurs Evropskog programa edukacije o ljudskim pravima (HELP) i dobili zvanični sertifikat Saveta Evrope na jednu od ponuđenih oblasti: Pristup pravdi za žene, Borba protiv rasizma, ksenofobije, homofobije i transfobije, Prava osoba sa invaliditetom, Nasilje nad ženama i nasilje u porodici i Borba protiv diskriminacije.

Dodela sertifikata polaznicima Pravne klinike za pitanja diskriminacije za uspešno završen program.
Radionica u prostorijama Misije OEBS-a na kojoj je naučna saradnica sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, dr Milica Mađanović govorila o Položaju osoba sa invaliditetom.
Radionica na temu ”Položaj migranata i izbeglica – upitnik i primeri” koju je održao direktor IDEAS-a Marko Milanović.

Program pravne klinike za pitanja diskriminacije

Arhive