STUDIJE ZA INOVACIJU ZNANJA – PORESKO SAVETOVANJE

RAZLOZI ZA ORGANIZOVANJE STUDIJA

Složenost i kompleksnost poreske materije i promene poreskih propisa stvaraju potrebu za pružanje usluga savetovanja u poreskoj oblasti. Spektar savetodavnih usluga poreskih savetnika vrlo je širok, uključujući pripremu poreskih prijava, izradu poreskih bilansa i drugih finansijskih evidencija od značaja za oporezivanje, pružanje stručne pomoći u slučaju samooporezivanja, izradu stručnih ekspertiza u poreskim i preduzetničkim pitanjima, rešavanje spornih poreskih pitanja pred nadležnim državnim organima i poresko zastupanje i dr. „Kruna“ poreskog savetovanja je poresko planiranje, koje poreskom obvezniku treba da omogući da, ostajući u okvirima zakona, plati što manji iznos poreza. Od naročitog značaja je međunarodna dimenzija poreskih savetodavnih usluga, naročito danas kad je na srpskom tržištu prisutan sve veći broj multinacionalnih kompanija koje, ne poznajući nacionalno poresko zakonodavstvo, žele da od domaćih stručnjaka dobiju valjan poreski savet da li i na koji način mogu da legalno minimizuju svoju poresku obavezu.

Za poreskog obveznika, stručno savetovanje u poreskim pitanjima znači pouzdanost u ispunjavanju poreskih obaveza, kao i značajnu sigurnost prilikom planiranja privrednih i investicionih poduhvata. Za državu se značaj poreskog savetovanja ogleda u većoj izvesnosti u naplati poreza, jer je poreski savetnik u obavljanju svoje profesionalne delatnosti vezan za pravo i zakon, što fiskusu daje garancije da obveznici koji angažuju poreskog savetnika neće izvršiti utaju poreza niti drugo poresko krivično delo.

Zbog toga se, sa pravom, očekuje da profesionalno ponašanje poreskog savetnika uvek bude u skladu sa ugledom zanimanja te da se permanentno stručno usavršava i kontinuirano inovira svoja znanja u poreskoj oblasti, kako bi kvalitet usluga koje pruža klijentima uvek bio na zavidnom nivou. U očekivanju da se profesija poreskih savetnika u neko dogledno vreme konačno pravno reguliše posebnim zakonom, ove Studije imaju značaj za sve one koji imaju nameru i želju da se, na kvalitetan i stručan način, bave ovim poslom.

PREDAVANJA I TEMATSKE CELINE

Program Studija je koncipiran tako da obuhvata različite, značajne, potrebne i aktuelne teme iz sledećih tematskih celina: 1. Uvod u Poresko pravo (Poreskopravni odnos; (Ne)obaveznost poreskih mišljenja; Poreski delikti), 2. Direktni porezi (Porez na dohodak građana, s akcentom na oporezivanje preduzetnika i frilensera; Porez na dobit pravnih lica; Porezi na imovinu; Oporezivanje digitalne imovine), 3. Porez na dodatu vrednost, 4. Ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine, BEPS i Multilaterni instrument, 5. Osnove međunarodnog poreskog planiranja, 6. Osnovi prava privrednih društava, 7. Osnovi građanskog prava (od značaja za poresku materiju), 8. Upravni postupak i upravni spor u poreskoj materiji, 9. Računovodstvo i finansijski izveštaji.

Studije obuhvataju ukupan fond od 100 časova interaktivne nastave. Nastava se drži subotom (od 10h), po pravilu, 4 ili 5 časova. Nastava se odvija u dva semestra, uz poštovanje državnih praznika i zimske kraće pauze. Početak nastave je planiran za kraj oktobra 2023. godine, a završetak za sredinu maja meseca 2024. godine. Tokom Studija je obavezna izrada jednog kolokvijuma (testa) iz oblasti Uvod u Poresko pravo. Predavači su univerzitetski profesori, poreski konsultanti i drugi vrsni stručnjaci za pojedine poreske oblasti iz prakse. Po završetku Studija polaznici dobijaju Uverenje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu o pohađanju Studija, a kad polože završni ispit dobijaju Uverenje o položenom završnom ispitu. Za spremanje ispita, pored predavanja, Power point prezentacija, polaznicima će biti obezbeđen pristup on line udžbeniku (koji nije u komercijalnoj prodaji već je isključivo namenjen polaznicima Studija).

ŠKOLARINA

Školarina iznosi 130.000 dinara i plaća se u dve jednake rate (prva rata prilikom upisa i druga rata do kraja februara 2024. godine). Ukoliko polaznik dostavi potvrdu o nezaposlenosti od Nacionalne službe za zapošljavanje, može podneti zahtev upravnici Studija za odobravanje plaćanja u tri rate, o kojem ona odlučuje u svakom pojedinačnom slučaju. Školarina obuhvata predavanja, prezentacije, pristup on line udžbeniku i polaganje završnog ispita.

Uplata školarine se vrši na sledeći račun, uz obaveznu naznaku poziva na broj odobrenja:

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu

Bulevar kralja Aleksandra 67, 11 000 Beograd

Svrha uplate: Školarina za Studije za inovaciju znanja – Poresko savetovanje

Broj tekućeg računa: 840-0000001439666-55

Poziv na broj: 84 (obavezno uneti prilikom uplate)

PRIJAVA

Prijava na Studije počinje 20. septembra 2023. godine i traje do 20. oktobra 2023. godine.

Prijave se vrše elektronskim putem, popunjavanjem i dostavljanjem upisnice i studentskog kartona na sledeću adresu: iva.ruskuc@ius.bg.ac.rs

(kontakt osoba: Iva Ruškuc, administrativni sekretar Studija)

Uz prijavu je potrebno dostaviti i dokaz o uplati školarine.

Upisinicu na Studije i studentski karton možete preuzeti OVDE.

UPRAVNICA STUDIJA

Upravnica Studija je prof. dr Gordana Ilić Popov. Kontakt: gordana@ius.bg.ac.rs

DODATNE INFORMACIJE

Dodatne informacije o Studijama mogu se dobiti preko mejla iva.ruskuc@ius.bg.ac.rs ili na telefon 064 1330695 (Iva Ruškuc).

Arhive