Objavljeni novi prioriteti u radu Biblioteke

Težište rada u Biblioteci, nakon adaptacija svih prostorija i poboljšanja uslava za rad, sada je na stručnim poslovima. Ove godine su prioriteti zaštita knjižnog fonda, otvaranje čitaonice namenjene magistrandima, doktorandima i korisnicima tekuće periodike, izrada elektronskog kataloga naslova časopisa u Uzajamnom elektronskom katalogu COBIB.SR (već se radi) i katalogiziranje monografskih publikacija u istom katalogu.

Do sada je katalogizacija rađena u ISIS-u koji ne prati stručne novine u ovom segmentu bibliotekarstva, ima manji broj parametara za pretraživanje, neredovno se ažurira i nije lako dostupan svim korisnicima. Prelazak na rad u Uzajamnom elektronskom katalogu COBIB.SR omogućava potpun i savremen kataloško/bibliografski opis publikacija, ažuriranje je momentalno, pretraga se vrši po velikom broju parametara, a informacije o našem knjižnom fondu je dostupna najširem krugu korisnika. Članice ovog Uzajamnog kataloga su 117 biblioteka Srbije, (Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske, sve univerzitetske i većina visokoškolskih biblioteka, kao i mnoge gradske i opštinske javne biblioteke, specijalne i dr.), a trenutni broj pohranjenih zapisa je 2.132.243.

Pretraga monografskih publikacija se sada mora vršiti i u ISIS-u i u COBIB.SR-u. Obuku svih korisnika za pretrage elektronskih kataloga i elektronskih baza podataka obavljaju dva bibliotekara-informatora koji rade na galeriji korisnićke čitaonice.

Arhive