Izbori za Studentski parlament 2010. godine

Izbori za Studentski parlament Pravnog fakulteta su održani 15. septembra. Za razliku od prošlogodišnjih, ovi izbori su prošli bez žustre i duge kampanje. Iako je bilo planirano da pored Liste za studente, koja je činila prethodni saziv parlamenta, bude kandidovana još jedna lista, njeni predstavnici su predložili formiranje jedinstvene liste, što su njihove kolege prihvatile. Tako je na glasačkim listićima bilo moguće zaokružiti samo Jedinstvenu listu za studente, koju sačinjavaju sve studentske organizacije sa Pravnog fakulteta, kao i veliki broj nezavisnih studenta. Stari parlament je dobio novi mandat, ali ovoga puta osnažen novim studentima, mahom sa prve i druge godine. Za studenta-prodekana izabran je Marko Antić, student treće godine, a za predsednika parlamenta Miloš Vazura, apsolvent.

Iako je neuobičajeno da na nekom fakultetu Beogradskog univerziteta izbori za studentski parlament budu formalnost, borbom za studentska prava u prethodnom mandatu, i novim idejama za naredni mandat, članovi parlamenta su se trudili da opravdaju poverenje svojih kolega. Niže školarine, realan uslov za upis naredne godine studija, brojni seminari i takmičenja međunarodnog karaktera, elektronske prijave ispita, razlozi su zašto je bila kandidovana samo jedna lista na izborima.

Na prijemu u dekanatu, održanom nekoliko dana posle izbora, predstavnici studenata su izrazili nadu da će se nastaviti izuzetno dobra saradnja sa fakultetskom upravom. Uprkos raspravama između parlamenta i uprave povodom uslova za upis naredne godine, u kojima je uprava na kraju izlazila u susret studentima, njihovi predstavnici su posebnu zahvalnost iskazali na podršci koju fakultet pruža studentskim projektima.

Važna novina je da od ovogodišnjih izbora, mandat parlamenta traje dve godine, a donošenjem Zakona o studentskom organizovanju, možemo očekivati da prava studenata i obaveze njihovih predstavnika budu još bolje definisani.

Na konstitutivnoj sednici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, koja je održana 14. oktobra 2010. godine, delegiranim studentima Pravnog fakulteta poverene su značajne funkcije na nivou Univerziteta. Za generalnog sekretara Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu izabran je Miloš Mitrović, koji je i delegat u SKONUS-u i član Komisije za izmenu i dopunu Poslovnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu. Milena Milosavljević je izabrana za člana Odbora za profesionalnu etiku, dok je za člana Senata Univerziteta u Beogradu iz reda studenata izabran Branislav Stojanović.

Na prvoj vanrednoj sednici, koja je održana 2. novembra 2010. godine, Srđan Šuput je određen za člana Veća grupacije društveno-humanističkih nauka, dok je Aleksandar Đorđević izabran za člana Izborne komisije Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Arhive