10. okrugli sto Društva bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Evrope održan u Neumu

U Neumu je od 20. do 22. juna 2014. održan Deseti okrugli sto Društva bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Evrope, a u okviru Dvanaestog međunarodnog savetovanja Aktuelnosti građanskog i trgovinskog zakonodavstva i pravne prakse.

To je bila prilika i da se sumiraju rezultati deset uspešnih radnih godina Društva koje danas broji 45 članova iz 26 institucija. Redovno su održavana 3 savetovanja godišnje, u Neumu, Beogradu i Sarajevu. Jedna Međunarodna radionica bila je u Splitu, a planirano je da 16. i 17. 10. 2014, takođe u ovom gradu, bude radionica za bibliotekare pravnih biblioteka Jugoistočne Evrope. Nju bi organizovala sekcija za pravne biblioteke IFLA-e (Međunarodne federacije bibliotekarskih društava i institucija – International Federation of Library Associations and Institutions), najznačajnije svetske asocijacije koja unapređuje i inovira sve oblasti bibliotekarstva.

Treba naglasiti i da su proklamovani ciljevi Društva u potpunosti ostvareni: regionalna i međunarodna saradnja i razmena iskustava i dobre prakse, međubibliotečka razmena publikacija, posuđivanje knjige i časopisa, kao i članaka iz knjiga i zbornika u klasičnoj formi, skeniranih, kopiranih ili putem meiling liste. Na blogu Seall2009’s su važnija dokumenta Društva, zatim zapisnici sa redovnih skupština, kao i publikacija Uloga i kompetencije bibliotekara u pravnim i srodnim bibliotekama koju su sačinili članovi naše asocijacije.

Nakon 2009, kada je Društvo zvanično registrovano, počela je i međunarodna saradnja. Pored učlanjenja u IFLA-u, postali smo članovi i IALL-a (International Association of Law Libraries), udruženja osnovanog 1959. koje ima preko 400 članova iz 50 zemalja. Objavili smo Vodič kroz naše biblioteke, a do kraja leta će biti publikovan Zbornik radova izlaganih na dosadašnjim skupovima. Najvažniji zadatak u narednom periodu je objavljivanje Priručnika u kojem će veći broj vrsnih autora dati priloge koji se odnose na sve segmente bibliotečkog poslovanja.

Arhive