Запажено учешће наших студената на међународном такмичењу из инвестиционе арбитраже

Студенти нашег факултета боравили су од 12. до 16. марта у Франкфурту где су учествовали на тамичењу из инвестиционе арбитраже – Frankfurt Investment Arbitration Moot Court. Наш тим је први пут учествовао на том престижном међународном такмичењу, које је јединствено по томе што инвестиционе спорове смешта у контекст стварних историјских догађаја.

Овогодишњи проблем односио се на заплену трговачких бродова од стране Краљевине Шпаније близу обале Северне Америке, пред крај XVIII века. Студенти су добили девет спорних питања која је требало детаљно размотрити и изложити пред трочланим трибуналом, који је састављен од искусних арбитара. Између осталих, разматрана су питања у вези транспарентности, финансирања од стране трећег лица, питања која се тичу јурисдикције трибунала, као и изузећа арбитара.

Наш тим је учествовао у групи А са тимовима из Новог Зеланда (Auckland University), Кине (Tsinghua University) и Шпаније (ESADE Business & Law School). И поред доброг утиска који је наш тим оставио у групној фази такмичења, није успео да се пласира у финалне рунде.

Овогодишњи тим чинили су студенти основних и мастер студија: Стефан Југовић, Немања Ћурчић и Стефан Станимировић. Тим су неколико месеци припремали студенти докторских студија Андреа Николић и Никола Илић, сарадник у настави на нашем факултету. Студентима су посебну промоћ пружили доц. др Милена Ђорђевић и доц. др Марко Јовановић.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве